Reportaje

UN AVOCAT CONSIDERĂ CĂ ÎN PRIVINŢA LUI PAVEL GRIGORCIUC A FOST APLICATĂ O MĂSURĂ PREVENTIVĂ NEPOTRIVITĂ

24 septembrie, 2019
UN AVOCAT CONSIDERĂ CĂ ÎN PRIVINŢA LUI PAVEL GRIGORCIUC A FOST APLICATĂ O MĂSURĂ PREVENTIVĂ NEPOTRIVITĂ
În privinţa activistului civic Pavel Grigorciuc, reținut în ajun de procurori pentru 72 de ore, a fost aplicată o măsură preventivă nepotrivită sub formă de arest. De această opinie este avocata Ana Ursachi, care a participat marţi, prin Skype, la o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG.

Ea și-a exprimat convingerea că în incidentul din 11 septembrie de la Curtea de Apel Chișinău dintre Grigorciuc și procurorul Nicu Şendrea, „primul este victima”.

„Şendrea i-a luat telefonul lui Grigorciuc. Acesta şi-a întors bunul, permițându-şi, poate, un act care nu corespunde normelor generale de comportament – i-a dat procurorului un ghiont cu piciorul. Tot ceea ce s-a întâmplat între Grigorciuc și Şendrea nu poate întruni elementele unei infracţiuni penale. Grigorciuc maxim poate fi pedepsit administrativ. Prin urmare, arestarea sa, după 12 zile de la incident, poate fi considerată drept persecutare politică”, a spus avocata.

Ea și-a exprimat nedumerirea cu privire la o astfel de sancțiune ca arestarea.

„În privinţa deputaților implicați în furtul miliardului se aplică arestul la domiciliu și controlul judiciar (Marina Tauber și Reghina Apostolova – „I.”). Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, implicat în expulzarea profesorilor turci, la fel, nu este în izolator, ci în libertate. În schimb, Grigorciuc este pus în arest. Oare aceasta nu este hidra corupției care se menţine în justiția moldovenească?! Oligarhul Plahotniuc nu mai este în țară de trei luni, dar cauza lui trăiește”, a spus ea, fără a exclude că această comandă privind arestul „vine chiar din vârful Procuraturii Generale”.

Potrivit avocatei, Grigorciuc, „după ce l-a pălmuit în martie pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, iar acum l-a ghiontit cu piciorul pe procurorul Şendrea, rămâne în societate ca un simbol al cetățeanului care se opune ilegalităților, iar procuratura a decis să-l aresteze pe Grigorciuc pentru a-i avertiza în acest fel pe toți ceilalți care încearcă să lupte împotriva fărădelegilor”.

Ea a remarcat că Grigorciuc, pe lângă întoarcerea telefonului furat de către Şendrea, a avut și motive personale de antipatie faţă de procuror.

„Şendrea a falsificat dosarele și probele din acestea şi în 2014, și 2015, și mai târziu. În aceste dosare figura şi Grigorciuc, care ştia foarte bine ce rol a avut procurorul în acestea. Există un episod despre cum Şendrea a aruncat grenade în mașina soției lui Grigorii Petrenco. Şendrea este implicat direct în falsificarea mai multor cauze în care Grigorciuc a petrecut șase luni izolatorul de detenție preventivă, unde s-a ales cu astm. Și în acest dosar încă nu există un verdict care să intre pe deplin în vigoare. Așadar, pentru ghiontul dat lui Şendrea, care nu este demn să fie la procuratură (dacă vorbim de procuratură ca întruchipare a statului de drept), el a avut un motiv evident”, consideră Ursachi.

Dinn numele organizației pentru drepturile omului „Help”, al cărei membru este Grigorciuc, ea a promis să comunice instanţelor internaționale despre tot ceea ce se întâmplă cu activistul.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 24.09.2019 06:52:34 Mihai
    Parca dl Grigorciuc la noi este om super-puper...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.