Reportaje

SONDAJ: CANDIDAŢII PARTIDELOR DE LA GUVERNARE SUNT LIDERI ÎN CURSA ELECTORALĂ PENTRU FUNCŢIA DE PRIMAR AL CHIŞINĂULUI

25 septembrie, 2019
SONDAJ: CANDIDAŢII PARTIDELOR DE LA GUVERNARE SUNT LIDERI ÎN CURSA ELECTORALĂ PENTRU FUNCŢIA DE PRIMAR AL CHIŞINĂULUI

Candidatul din partea Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, şi cel din partea blocului ACUM, Andrei Năstase, sunt lideri în cursa electorală pentru funcţia de primar al Chişinăului. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către compania sociologică „Intellect Group”.

Potrivit sondajului, pentru Ceban sunt gata să voteze 29,6% dintre alegători, pentru Năstase – 18,3%, pentru candidatul Partidului Unităţii Naționale (PUN), Octavian Ţîcu – 6,2%, pentru președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă – 4,3%, pentru președintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu – 2%. Alți 23,2% din respondenți nu ştiu încă pentru cine să voteze, 7,3% sunt împotriva tuturor și 4,3% susţin că nu vor participa la vot.

Directorul „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a menționat că o mare parte din alegători decide pe cine să sprijine la alegeri cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, de aceea, în caz de prezență scăzută la urne, rezultatele alegerilor ar putea fi influențate puternic doar de cinci mii de persoane.

Ținând cont de numărul alegătorilor decişi, Ceban obține 45,4% din voturi, Năstase – 28,1%, Ţîcu – 9,5%, Chirtoacă – 6,6%, Munteanu – 3,1%.

„Observăm două campanii electorale diferite. Domnul Ceban se bazează pe pragmatism, iar Năstase se bazează pe emoții. Se pare că el (Năstase – „I.”) încearcă să-i întoarcă pe alegătorii care s-au dezamăgit de unele acțiuni ale blocului ACUM”, consideră expertul.

El a remarcat o ușoară scădere a susţinerii lui Năstase în comparație cu rezultatele primului tur la alegerile anticipate ale primarului Chișinăului din 2018, când a fost votat de 32,12% din alegători.

Sondajul a fost realizat de „Intellect Group” pe un eşantion de 1119 respondenți din Chișinău și din suburbii. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 25.09.2019 03:53:49 Macluha
    Situatia in societatea aproape asa si este.
  2. 26.09.2019 01:34:22 Svetlana
    Este cel mai corect sondaj comparativ cu altii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.