Reportaje

EXPERT-GRUP A LANSAT O HARTĂ INTERACTIVĂ A RESURSELOR MINERALE DIN MOLDOVA

27 noiembrie, 2019
EXPERT-GRUP A LANSAT O HARTĂ INTERACTIVĂ A RESURSELOR MINERALE DIN MOLDOVA

Centrul analitic independent Expert-Grup a lansat platforma on-line „Harta interactivă a resurselor minerale” – prima resursă digitală din țara, care localizează minele și carierele din Republica Moldova.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, expertul organizaţiei, Iurie Morcotîlo, a menţionat că „subiectul gestionării substanțelor minerale utile (nisip, piatră, argilă, calcar etc.) este foarte puțin discutat în societate, iar puținele rapoarte și date statistice publicate pe acest subiect indică asupra unor probleme sistemice ce țin de lipsa de transparență în procesul de evidență a resurselor minerale, dar și de gestionarea defectuoasă a acestora”.

„Potrivit datelor raportului din 2017 publicat de Inspectoratul Ecologic de Stat, valoarea prejudiciului aferent depășirii limitelor perimetrului minier se ridică la 30 mil. lei, iar în perioada 2010-2017 – la 214 mil. lei. O altă sursă de pierderi și prejudicii aduse mediului este extragerea masivă din cariere și mine neautorizate. Doar în 2017 au fost depistate 237 de cariere neautorizate, dintre care 133 de argilă (cu suprafața de 103 ha), 83 de nisip (98,5 ha) și 21 de piatră (35,61 ha)”, a menţionat el.

Potrivit expertului, „în pofida eforturilor autorităților de a submina extragerea ilicită și frauduloasă a resurselor minerale, acest fenomen nu s-a diminuat în timp”. Din acest considerent, „Expert-Grup, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova, și-a consolidat eforturile pentru a îmbunătăți transparența și evidența resurselor naturale în Republica Moldova, lansând această platformă prin intermediul căreia cetățenii și organizațiile locale și regionale de mediu pot semnaliza și raporta nereguli în exploatarea resurselor minerale în localitățile din proximitate”.

Expertul Tatiana Savva a făcut apel la „toţi cetăţenii conștienți să comunice despre problemele din acest domeniu”.

„Ne propunem să cream o rețea de avertizori locali, formată din organizațiile de mediu, jurnaliști, activiști, dar și publicul larg pentru semnalizarea carierelor neautorizate, extracțiilor frauduloase și problemelor de mediu ce rezultă din exploatarea intensivă a resurselor. Proiectul va putea servi drept o platformă excelentă pentru interacțiunea tuturor segmentelor active ale societății în acest domeniu extrem de important”, a spus expertul.

Harta interactivă poate fi accesată pe adresa http://resurseminerale.site/, unde poate fi lăsat un mesaj despre încălcările observate.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 28.11.2019 04:21:36 Victoria
    Dacxa asa ceva nu face statu, bine ca fac Expert-Grup, care are grija de tara si de populatia acestai tari.
  2. 30.11.2019 10:21:00 Vladut
    Problema este forte si foarte actuala pentru Moldova.
  3. 30.11.2019 10:24:56 Illarion
    In acest domeniu la noi dezastru adavarat!!!
  4. 30.11.2019 01:42:18 Kavin
    Ce domnisoara frumoasa pe poza, mininata!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.