Reportaje

JURISTUL MIHAI CORJ CONSIDERĂ CĂ CONSTITUŢIA MOLDOVEI NECESITĂ O REVIZUIRE SERIOASĂ

10 decembrie, 2019
JURISTUL MIHAI CORJ CONSIDERĂ CĂ CONSTITUŢIA MOLDOVEI NECESITĂ O REVIZUIRE SERIOASĂ

Constituţia Moldovei necesită o revizuire serioasă şi neîntârziată, consideră directorul Institutului de creaţie legislativă „Lex Scripta”, Mihai Corj.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a amintit că pe 10 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, instituită de ONU.

„Legea Supremă prevede că acest document reprezintă voința și aspirațiile poporului Moldovei. Din păcate, aceasta rămâne doar o frază frumoasă și nimic mai mult. Noi propunem să saturam Constituția cu adevărata suveranitate a cetățenilor”, a declarat juristul.

El a amintit că, potrivit legislației actuale, Constituția poate fi modificată două moduri: în Parlament și prin referendum.

„A doua cale este prea lungă și costisitoare. Eu, ca reprezentant al unui grup de jurişti activiști, mă adresez deputaţilor Parlamentului cu solicitarea de a sprijini inițiativa civică de modificare a Constituției. Proiectul de modificare a fost deja pregătit și poate fi prezentat Ministerului Justiției, analizat în Parlament și prezentat Curții Constituționale”, a spus Corj.

Printre articolele Legii Supreme care necesită precizări sau revizuiri, el a numit nr. 80-81.

„În versiunea actuală a procedurii, alegerea candidatului la funcţia de Președinte se spune că acesta nu poate fi ales pentru mai mult de două mandate consecutiv. Adică se admite că o persoană poate deveni șef al statului pentru două mandate. Noi propunem ca Preşedintele să nu poată fi ales mai mult de două mandate consecutiv sau cu pauză. Același lucru este valabil și pentru interdicția privind apartenenţa Președintelui la un anumit partid. Această prevedere este şi acum în Constituție, însă aceasta ar trebui unificată şi în alte acte legislative, de exemplu în Codul electoral. Din păcate, liderii noștri de partid, devenind Președinte interimar sau Președinte cu toate împuternicirile, sunt aleși drept președinți de partid „de onoare” sau se numesc lideri ai formațiilor. Este nevoie de o interdicție clară de apartenenţă la partid pentru înalţii oficiali”, a spus juristul.

De asemenea, el a numit o altă inovație – alegerea judecătorilor de toate instanțele și a procurorilor de către cetățeni, în baza prevederilor articolului 116 din Constituție.

„Judecătorii sunt aleși de cetățenii țării la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii sunt aleși pe un mandat de șapte ani, pentru ca mandatul lor să nu coincidă cu mandatul Parlamentului de patru ani. Pentru judecători este introdus criteriul experienței de muncă. Astfel, pentru a ajunge la Curtea de Apel, judecătorul trebuie să aibă experiență de cel puțin 14 ani, iar un judecător al Curții Supreme de Justiție, de exemplu, să aibă 21 de ani de experienţă. Aproape aceleași condiții ar trebui aplicate şi pentru alegerea procurorilor”, a spus Corj.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 10.12.2019 05:54:15 Vlad
    Nu atit de usor sa face asta, anume acum chind in parlament nu exista coalitie.
  2. 13.12.2019 04:49:05 Nicolae
    De ce noi rezolvam probleme atit de incet si cu greutate?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.