Reportaje

PARTENERUL PRIVAT AL „LOTERIEI NAŢIONALE A MOLDOVEI” CERE AUTORITĂŢILOR SĂ INSTITUIE MORATORIU LA IMPOZITAREA CÂŞTIGURILOR

18 decembrie, 2019
PARTENERUL PRIVAT AL „LOTERIEI NAŢIONALE A MOLDOVEI” CERE AUTORITĂŢILOR SĂ INSTITUIE MORATORIU LA IMPOZITAREA CÂŞTIGURILOR

Compania „NGM Company”, care este partenerul privat al statului şi al „Loteriei Naţionale a Moldovei”, cere autorităţilor republicii să instituie moratoriu pentru 12 luni la impozitarea câştigurilor mai mari de 240 lei ale persoanelor fizice.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul „NGM Company”, Plamen Milanov, a spus că este necesară amânarea aplicării legii de impozitare a câștigului până la găsirea unei soluții pentru această problemă.

„În forma sa actuală, aceasta va prejudicia grav monopolul statului la jocurile de noroc și va afecta negativ cetățenii care pariază pe evenimentele sportive”, a spus Milanov.

El a precizat că autoritățile intenționează să impoziteze nu nu câștigul propriu-zis, cum se face conform practicii internaționale, dar toată suma obținută din joc de persoana fizică ce pariază pe site-ul operat de stat.

„În consecință, chiar dacă va câștiga, jucătorul va obține la final o sumă mai mică decât cea pusă în joc. De exemplu, în cazul unui pariu de 1000 de lei pe un derby, la un coeficient de 1.08 pe victoria favoritului, jucătorul va obține un câștig de 80 de lei la suma pariată. Statul va impozita însă toată suma, adică 1080 de lei minus 240 de lei. Respectiv, la un pariu de succes de 1000 de lei, jucătorul va rămâne cu 979,2 lei”, a exemplificat directorul companiei.

Milanov a menţionat că, în această situaţie, cetățenii care fac pariuri se vor simți înșelați și vor refuza să utilizeze singurul site autorizat de pariuri sportive din Moldova, 7777.md, gestionat de „Loteria Națională” în numele statului. În plus, ei ar putea trece la pariurile ilegale de pe site-urile neautorizate, unde nu există protecție a intereselor consumatorilor, iar jucătorii deseori se confruntă cu probleme la retragerea banilor câștigați.

El a propus, de asemenea, scutirea de plata impozitului a câștigurilor la loterie mai mici de 24 mii lei, ca în cazul tragerilor la sorţi promoționale.

Directorul „NGM Company” a spus că, compania sa, în calitate de partener privat pentru asigurarea activităţii 7777.md, va trebui să-şi asume plata impozitului pentru persoanele fizice pentru a evita consecințele negative.


DIRECTORUL „NGM COMPANY”: VENITURILE ANUALE ALE STATULUI DIN ACTIVITATEA DE LOTERIE CONSTITUIE CIRCA 77 MIL. LEI

Veniturile anuale directe și indirecte ale statului din activitatea de loterie constituie circa 77 mil. lei. Despre aceasta a anunţat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, Plamen Milanov, directorul „NGM Company”, care este partenerul privat al statului și al „Loteriei Naţionale a Moldovei”.

Potrivit lui, introducerea începând cu 1 ianuarie 2020 a impozitului de 12% pe câștigul persoanelor fizice din pariuri mai mari de 240 de lei va afecta negativ parteneriatul public-privat, iar plecarea „NGM Company”, care este un investitor străin, va deveni „un semnal de alertă” pentru alte companii străine.

„Prognoza noastră cea mai pesimistă este că toate investițiile făcute pe parcursul a 12 luni sunt în zadar, iar investitorii bulgari vor pleca de pe piață, la fel ca şi alte companii europene. Chiar și dacă va veni unui nou partener, va fi nevoie de doi ani pentru lansarea unui astfel de proiect, ceea ce va duce la pierderi pentru stat de 150 mil. lei. Nu știu cine își va asuma responsabilitatea pentru această pierdere doar pentru că partenerul actual nu îi este pe plac”, a spus Milanov, răspunzând la întrebarea despre „planul ascuns de atragere a altor companii pe piață”.

El a refuzat să numească suma investițiilor făcute de compania sa, deoarece statul și partenerul privat au criterii diferite de evaluare a investițiilor. El însă a spus că este vorba de milioane de euro, iar întreţinerea singurului site autorizat de pariuri sportive din Moldova (7777.md) costă lei 2 mil. lunar.

Milanov a spus că, săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a discutat problema deducerilor fiscale din câștiguri între 240 de lei și 24 de mii de lei la toate punctele de vânzare din cauza nedorinței distribuitorilor de a se ocupa de acest lucru.

„Din câte am înțeles, vor fi adoptate unele modificări la Codul fiscal, ceea ce ne va oferi posibilitatea să plătim impozitele persoanelor fizice din contul nostru. Impozitele vor rămâne, dar vom putea reduce reacţia negativă a multor jucători, care nu vor trebui să plătească impozite pe câștiguri mici, de 300-500 lei”, a spus el, precizând că ponderea câștigurilor mici (între 240 lei și 24 mii lei) este de 7-8%.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 18.12.2019 02:11:33 Fima
    Eto prosto cto-to oceni zaviduet, vot i vse!
  2. 18.12.2019 02:15:11 Zosim
    Dl MILANOV are 100 de procente DREPTATE! Nimeni nu vina in Moldova cu asa atitudinea din parta statului moldav.
  3. 19.12.2019 10:25:25 Boris
    Liniste si pace din pacate deja este inposibila...
  4. 30.12.2019 01:31:39 Ana
    Pacat ca investitor nu poate sa dezvolta bine in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.