Reportaje

UN ACTIVIST CIVIC ŞI UN GRUP DE AVOCAŢI ÎL ÎNDEAMNĂ PE PROCURORUL GENERAL SĂ REVIZUIASCĂ TOATE DOSARELE PENALE MOTIVATE POLITIC

19 decembrie, 2019
UN ACTIVIST CIVIC ŞI UN GRUP DE AVOCAŢI ÎL ÎNDEAMNĂ PE PROCURORUL GENERAL SĂ REVIZUIASCĂ TOATE DOSARELE PENALE MOTIVATE POLITIC
Șeful organizației pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate”, Pavel Grigorciuc, și un grup de avocați îl îndeamnă pe procurorul general Alexandru Stoianoglo să revizuiască toate dosarele penale motivate politic.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, Grigorciuc a menţionat că organizația a reunit „mai mulţi foști deținuți politici, rudele lor și alte persoane afectate de regimul oligarhic al lui Plahotniuc”

„Facem apel către procurorul general de a examina toate cauzele politice, precum și cazurile legate de preluarea forţată a afacerilor persoanelor neconvenabile. Singura decizie corectă este de a scoate oamenii de sub urmărirea penală ilegală, precum și de a retrage acuzațiile în cadrul proceselor judiciare care au loc pe aceste cauze”, a spus el.

Grigorciuc a amintit că recent, pe 3 octombrie 2019, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în rezoluția sa, a cerut autorităților Moldovei să închidă toate dosarele politice îndreptate împotriva activiștilor și avocaților lor.

„Dacă aceste cauze ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fără îndoială că Moldova va pierde. Acțiunile de încetare a persecutării oamenilor din motive politice vor opri procesul de încălcare a drepturilor lor, precum și vor schimba opinia societății și a partenerilor externi despre procuratura din Moldova. Iar numele procurorului care închide dosarele politice, cu siguranţă, va intra în istoria țării ca om care a pus capăt practicii ilegale de a folosi organele de urmărire penală în scopuri punitive împotriva opoziției, a persoanelor incomode şi a dizidenților”, consideră Grigorciuc, care are statut de acuzat în două cauze penale pentru că cauzarea de lovituri unui deputat al Parlamentului și unui procuror.

În cadrul conferinței de presă, a fost prezentată o listă de peste douăzeci de cetățeni ai Moldovei împotriva cărora au fost pornite cauze penale fabricate. Printre aceștia se numără activistul Platformei DA, Gheorghe Petic, fostul deputat Grigorii Petrenco, avocata Anna Ursachi, fostul deputat Iurie Bolboceanu, primarul oraşului Bălți, Renato Usatîi.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 20.12.2019 11:35:23 Fima
    Asa trebue facut totul cum propun avocatii nostrii...
  2. 30.12.2019 01:30:56 Eva
    Dl Petrenco este foarte bun avocat!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.