Reportaje

SONDAJ: IGOR DODON ŞI MAIA SANDU SUNT FAVORIŢII ALEGERILOR PREZIDENŢIALE VIITOARE

16 ianuarie, 2020
SONDAJ: IGOR DODON ŞI MAIA SANDU SUNT FAVORIŢII ALEGERILOR PREZIDENŢIALE VIITOARE

Actualul preşedinte Igor Dodon şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriţii principali ai alegerilor prezidenţiale viitoare. Despre aceasta arată datele unui sondaj de opinie prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri prezidenţiale, Dodon ar obţine sprijinul a 34,8% din respondenţi, Sandu – 20,2%, preşedintele Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip – 7,5%, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase – 6,1%. Ceilalţi politicieni ar acumula mai puţin de 3% din voturile respondenţilor. Alţi 8,2% din cetăţeni sunt împotriva tuturor, 6,9% nu au răspuns la întrebare, 5,7% nu ar participa la alegeri.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, pentru Dodon sunt gata să voteze 43,9% dintre respondenţi, pentru Sandu – 25,5%, pentru Filip – 9,5%, pentru Năstase – 7,7%.

Potrivit președintelui ASDM, Victor Mocanu, în focus grupuri, respondenții care ar vota pentru cei cu mai puţine şanse la cursa prezidențială au spus că sunt conștienți că aceşti candidați nu vor ajunge în turul doi, dar și-au exprimat susținerea pentru aceștia, deoarece acest lucru oferă posibilitate pentru apariţia noilor politicieni cu alte viziuni.

„Doar Dodon și Sandu au șanse reale de a intra în turul doi. Mulți experți consideră că viitoarele alegeri vor fi plictisitoare, deoarece aceste persoane şi-au înaintat candidaturile deja în urmă cu patru ani. Experții așteaptă ca în cursa electorală să participe oameni noi și să fie discutate subiecte noi”, a spus el.

Marea majoritate a respondenților (71,7%) consideră că președintele trebuie ales prin vot universal, în timp ce 20,6% preferă alegerea șefului statului în Parlament. Totodată, 4,1% dintre respondenți s-au arătat indiferenți față de procedura de alegere a preşedintelui, iar 3,6% sunt indecişi.

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului electoral proporțional, pentru Partidul Socialiștilor ar vota 32,1% dintre respondenți, pentru PAS – 15,6%, pentru PDM – 7,3%. Restul partidelor, inclusiv Platforma DA (4,6%), Partidul Comuniștilor (PCRM) (4,2%), Partidul Şor (3,5%), Partidul Nostru (2,2%) nu ar trece pragul electoral de 6%.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar acumula 44%, PAS – 21,4%, PDM – 10%, iar Platforma DA ar accede în Parlament cu 6,3%. PCRM ar obţine 5,8%.

Deşi 59,5% dintre respondenți sunt siguri că vor merge la vot, 69,5% dintre alegătorii chestionaţi au o atitudine negativă faţă de ideea desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate în 2020 și doar 17,3% sunt de opinia opusă.

Topul încrederii cetăţenilor în politicieni, pe listă deschisă, este condusă în mod tradițional de Igor Dodon cu 29,1%, urmat de Maia Sandu – 16,7%, primarul Chișinăului, Ion Ceban – 8,8%, Pavel Filip – 6,1%, Andrei Năstase – 5,2%, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanii – 4,7%, premierul Ion Chicu – 3,4%. Alți 10,8% dintre respondenți au spus că nu au încredere în niciun politician, iar 7,4% nu au răspuns la întrebare. Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, atunci ratingul Dodon este de 35,6%, Sandu – 20,4%, Ceban – 10,7%, Filip – 7,4%.

Sondajul a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova în perioada 2-13 ianuarie pe un eşantion de 1189 de persoane. Marja de eroare este de 3%.


ALEGERILE, NUMIREA PROCURORULUI GENERAL ŞI DESTRĂMAREA COALIŢIEI PSRM-ACUM SUNT PRINCIPALELE EVENIMENTE ALE ANULUI 2019

Alegerile parlamentare din 24 februarie, numirea procurorului general și ruperea acordului de coaliție dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și blocul ACUM sunt principalele evenimente ale anului 2019. Despre aceasta arată datele unui sondaj de opinie prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Președintele ASDM, Victor Mocanu, a menţionat că pentru 24,9% dintre respondenți, principalele evenimente din 2019 sunt legate de alegeri, inclusiv contribuția diplomaților străini la rezolvarea crizei politice din Moldova, formarea coaliției de guvernare și numirea Guvernului condus de Maia Sandu.

„Toate evenimentele legate de numirea procurorului general și anularea concursului pentru preselecția candidaților sunt principalele evenimente din anul trecut pentru a cincea parte a respondenților (21,3%). Pe locul trei se află destrămarea coaliției PSRM-ACUM și demisia Guvernului Sandu, urmată de numirea Cabinetului de miniștri al lui Ion Chicu (20,1%)”, a spus el.

Principalul eveniment pentru 19,2% dintre participanții la sondaj a fost călătoriile în străinătate ale Președintelui Igor Dodon și discursul său la ONU, iar pentru 17,6% - victoria lui Ion Ceban la alegerile primarului Chișinăului. Plecarea în grabă a fostului președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a liderul Partidului Şor, Ilan Şor, și a fostului deputat Constantin Ţuţu este cel mai important eveniment pentru 16,9% dintre respondenți.

Aproape un sfert din respondenți (24,7%) consideră că anul trecut a fost cu mult mai rău decât 2018, 20,3% - mai bun, 51,8% - la fel. În opinia a peste 2/3 din respondenți, Moldova se îndreaptă spre o direcție greșită, în timp ce 21,5% sunt de opinie contrară.

De situaţia economică din Moldova din ultimii cinci ani sunt foarte mulțumiți puțin peste 1% dintre respondenți, 4,9% sunt suficient de mulţumiţi, 30,2% - şi da, şi nu, 32,6% nu prea sunt mulţumiţi, iar 29,3% sunt absolut nemulțumiți.

Sărăcia și prețurile înalte la produsele alimentare îi îngrijorează cel mai mult pe 25,8% dintre participanții la sondaj, șomajul – 23,1%, situația demografică și migrația – 21,3%, probleme de infrastructură – 20,4%, corupția și criminalitatea – 19,2%, viitorul copiilor – 16,7%, situația economică proastă – 12,8%, problemele politice din țară – 11%.


SONDAJ: CETĂŢENII MOLDOVEI NU POT STABILI CARE VECTOR DE INTEGRARE ESTE MAI POTRIVIT PENTRU REPUBLICĂ

Diferența dintre numărul susținătorilor integrării Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) și în Uniunea Europeană se încadrează în marja de eroare sociologică. Despre aceasta arată datele unui sondaj de opinie prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc un referendum privind vectorul de dezvoltare al ţării, 40,1% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea la UEEA, iar 38,7% - pentru aderarea la Uniunea Europeană. În același timp, 5,6% sunt împotriva aderării la vreuna din uniuni, 6,4% nu ar participa la vot, iar 7% nu au răspuns la întrebare.

În opinia a 50,7% dintre respondenți, relațiile dintre Republica Moldova și UE după alegerile parlamentare din 24 februarie s-au îmbunătățit semnificativ, 17,1% consideră că acestea s-au îmbunătățit ușor, 17,3% susţin că au rămas la același nivel, 7,9% consideră că relaţii s-au înrăutățit puţin, iar 3,4% sunt de părere că acestea s-au agravat semnificativ.

În cazul Rusiei, 28,5% dintre cetățeni consideră că relațiile s-au îmbunătățit semnificativ, 39,4% - s-au îmbunătățit puţin, 19,8% - au rămas la același nivel, 6,1% - s-au înrăutățit puţin, 1,8% - s-au agravat semnificativ.

La un referendum similar privind aderarea Moldovei la NATO, 22,6% ar vota „pentru”, iar 55,2% - „împotrivă”. Alți 10,3% au declarat că nu vor vota, 4,8% nu știu ce este NATO, iar 7,1% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova în perioada 2-13 ianuarie pe un eşantion de 1189 de persoane. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 17.01.2020 10:25:20 Fima
    Destul de corecte sunt rezultate
  2. 17.01.2020 10:30:12 Galina
    Trebue sa facem alegerea dintre Dodon si Sandu din pacata. Mai bine daca sa candideaza si dl Ion Sturza.
  3. 20.01.2020 10:42:27 Bandarolie
    Sondaj este in favoarea dl Dodon si PSRM.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.