Reportaje

PRIMĂVARA, ÎN MOLDOVA VOR AVEA LOC ACŢIUNI DE AMPLOARE PENTRU COMEMORAREA EROILOR MARELUI RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI

06 februarie, 2020
PRIMĂVARA, ÎN MOLDOVA VOR AVEA LOC ACŢIUNI DE AMPLOARE PENTRU COMEMORAREA EROILOR MARELUI RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI

În lunile martie-mai 2020, în Moldova vor avea loc acţiuni de amploare pentru comemorarea eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, acţiuni prilejuite de cea de-a 75-a aniversare a Victoriei asupra fascismului. Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de coordonarea mişcării obşteşti „Voluntarii Victoriei”, Daria Colomieţ.

Ea a menţionat că mişcarea activează deja de mai bine de trei ani, iar sarcinile sale principale sunt păstrarea memoriei ostaşilor căzuți și acordarea ajutorului veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

„Organizaţia numără circa 3 mii de tineri din toate raioanele republicii şi face parte din mișcarea internațională „Voluntarii Victoriei”, la care s-au alăturat urmaşi ai eroilor din 47 de țări ale lumii”, a declarat activista.

Ea a adus drept exemplu de activitate a organizaţiei restaurarea în toamna anului 2019, în orașul Cahul, a monumentului avionului MIG din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Acest lucru a fost realizat de tinerii din republică, care nu sunt indiferenți la memoria istorică a bunicilor și străbunicilor lor. Timp de câteva luni, noi înșine ne-am ocupat de restaurarea monumentului abandonat de autoritățile locale. Organizaţia primeşte şi astăzi scrisori de mulţumire din partea locuitorilor orașului”, a spus Colomieţ.

Potrivit ei, anul trecut organizaţia a desfăşurat şi „Valsul Victoriei” cu participarea a 50 de perechi, precum și a fost întinsă o panglică a Sf. Gheorghe de 75 de metri, care a devenit un record pentru Moldova. Ea a spus că în primăvara anului 2020, când se va sărbători 75 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului, este planificată curățarea mormintelor ostaşilor şi depuneri de flori la memoriale.

„Din păcate, unii tineri moderni sunt indiferenți la evenimentele din acei ani. Adesea, această atitudine se formează în sistemul actual de învățământ din Republica Moldova. Evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial sunt constatate și, în cel mai bun caz, rămân fără explicaţii. Dar nu sunt rare nici interpretările incorecte din punct de vedere istoric. Tinerilor trebuie să li se explice ce s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, am elaborat 15 jocuri cu întrebări care reflectă etapele principale ale războiului. A fost filmată prima parte a filmului „Cuvântul învingătorului”. Aici, veteranii povestesc despre cum au reușit să supraviețuiască și cu cât sânge și durere au obținut victoria. În primăvară, va avea loc și acțiunea „Străzile eroilor”, unde voluntarii le vor înmâna trecătorilor scrisori cu povestiri despre eroii celui de-al Doilea Război Mondial care sunt originari din Moldova”, a spus ea.

Daria Colomieţ a remarcat că întreaga activitate a organizației este sprijinită material de donațiile benevole ale cetățenilor.

„Un ajutor și sprijin deosebit pentru activitatea noastră îl oferă Președintele Moldovei, Igor Dodon, căruia îi suntem foarte recunoscători”, a spus ea.

Potrivit datelor organizaţiei „Voluntarii Victoriei”, la sfârșitul anului 2019, în Moldova locuiau circa 300 de veterani de război.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 10.02.2020 10:26:07 Ana
    Copii stiu ce ei vor sa fac in Moldova noaSTRA.
  2. 10.02.2020 10:29:23 Fima
    Clar lucru ca PSRM sta alaturi cu acesti copii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.