Reportaje

ŞEFUL ASOCIAŢIEI PATRONALE A DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI: AUTORITĂȚILE DE LA CHIȘINĂU INTIMIDEAZĂ ÎN MOD INTENȚIONAT AGENȚII ECONOMICI DIN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR

13 februarie, 2020
ŞEFUL ASOCIAŢIEI PATRONALE A DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI: AUTORITĂȚILE DE LA CHIȘINĂU INTIMIDEAZĂ ÎN MOD INTENȚIONAT AGENȚII ECONOMICI DIN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR

Primarul de Chișinău, Ion Ceban și Partidul Socialiștilor intimidează în mod intenționat agenții economici din domeniul construcțiilor „cu scopul de a le sechestra afacerile în folosul mafiei”. Despre aceasta joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, a declarat președintele Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari din Moldova, Marcel Darie.

Potrivit lui, „pe parcursul a cinci ani, reprezentanții societății civile împreună cu socialiștii, întru propria promovare, s-au angajat să demonteze și blocheze gardurilor obiectelor, care tocmai au început să fie ridicate”. Iar, „actualmente s-a ajuns la faptul că organele guvernamentale implementează împreună diverse scheme de captare a afacerilor din Chișinău”.

„Autoritățile eliberează în mod legal și fără obiecții un certificat și o autorizație de construcție, dezvoltatorul investește bani, vinde apartamentele și ridică câteva etaje. Ulterior, documentele emise sunt recunoscute brusc ca fiind nevalabile chiar de autoritatea care le-a emis. De exemplu, autorizația unei clădiri cu 10 etaje a fost revocată din cauza concluziei Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST) și a numeroaselor petiții ale locuitorilor din casele vecine. Cu toate acestea, întotdeauna există persoane, care sunt nemulțumite de realizarea sau mersul anumitor lucrări de construcții”, a spus Darie.

El consideră că autoritățile de la Chișinău vor trebui să ofere explicații investitorilor și persoanelor care au cumpărat deja apartamente „întrucât aceștia vor rămâne fără nimic din cauza stopării rapide a construcțiilor”.

„Nu avem măsuri retroactive în legislația în vigoare. Doar în cazul în care obiectele nu au autorizații, acestea pot fi ușor demolate prin decizia instanței sau a autorităților locale. Presupun că, dacă documentele au fost falsificate în primărie, atunci primarul trebuie să depună o plângere pe organele respective”, a spus președintele asociației.

Potrivit lui, există cetățeni care înaintează zeci de apeluri către AST și depun cereri la instanța de judecată pe anumite companii de construcții, iar autoritățile judiciare pe baza deciziilor și a plângerilor anulează autorizația acestora.

El consideră că „astfel autoritățile implementează o schemă de sechestru a activității de construcții din Chișinău”.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 13.02.2020 04:06:32 Siuzana
    Scandal cum sa vedem nu sa inceteaza, de loc!
  2. 13.02.2020 04:09:09 Vlada
    Marcel, bravo! Asa si trebue...
  3. 17.02.2020 05:50:12 Maria
    Am impresia ca dl Darie are dreptate, el spune adavarul.
  4. 24.02.2020 03:49:22 Nicoletta
    Credem ca pozitia lui dl Darie estea cea corecta!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.