Reportaje

ÎN PARLAMENTUL MOLDOVEI AR ACCEDE PSRM, PAS, PDM ŞI PLATFORMA DA

12 mai, 2020
ÎN PARLAMENTUL MOLDOVEI AR ACCEDE PSRM, PAS, PDM ŞI PLATFORMA DA

Dacă duminica următoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporţional, în Parlament ar accede doar Partidul Socialiştilor (PSRM), Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Democrat (PDM) şi Platforma DA. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova şi prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Potrivit sondajului, pentru PSRM ar vota 33,9% dintre respondenţi, pentru PAS – 15,3%, pentru PDM – 6,1%, pentru Platforma DA – 5,2%. Celelalte partide nu ar depăşi pragul electoral de 5%. Astfel, „Partidul Nostru” (PN) ar obţine 3,1%, Partidul Comuniştilor (PCRM) – 1,8%, Partidul Şor – 1,5%, Partidul Unităţii Naţionale (PUN) – 1,2%. Alţi 20,7% din respondenţi au spus că sunt indecişi, ar 9,5% susţin că nu ar merge la alegeri.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar obţine 48,6%, PAS – 21,9%, PDM – 8,7%, Platforma DA – 7,4%, PN – 4,4%, PCRM – 2,6%, Partidul Şor – 2,1%, PUN – 1,7%.

Potrivit președintelui ASDM, Victor Mocanu, deşi 58,4% dintre respondenți au spus că vor vota cu siguranță la alegerile parlamentare, doar 13,9% au o atitudine pozitivă faţă de desfăşurarea alegerilor anticipate în acest an, iar 71,1% au o atitudine negativă.

„Populația spune că s-a săturat de numeroasele alegeri, pentru că acestea au loc, dar nimic în țară nu se schimbă. Oamenii cred că, dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, situația nu se va schimba, iar lupta dintre politicieni va continua”, a spus el.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 1-7 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1141 de respondenți din 418 localități din Moldova. Marja de eroare este de 3%.SONDAJ: DOAR DOI POTENŢIALI CANDIDAŢI AU ŞANSE SĂ AJUNGĂ ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PREZIDENŢIALE

Doar actualul şef al statului, Igor Dodon, şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, au şanse să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care urmează să aibă loc la toamnă. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie Vox Populi, prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit sondajului, Pentru Dodon sunt gata să voteze 38,5% dintre participanţii la sondaj, pentru Sandu – 16,2%. Aceştia sunt urmaţi de preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase – 6,7%, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi – 5,9%, preşedintele Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip – 3,7%, prim-ministrul Ion Chicu – 3,1%, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu – 2,9%, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin – 1,5%,

Ceilalţi posibili candidaţi ar acumula mai puţin de 1%. Totodată, 5,6% din respondenţi au spus că ar vota împotriva tuturor, 7,3% afirmă cu nu ar merge la vot, iar 6,2% sunt indecişi.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, Dodon ar acumula 47,5%, Sandu – 20%, Năstase – 8,3%, Usatîi – 7,3%, Filip – 4,6%, Chicu – 3,8%, Ţîcu – 3,6%, Voronin – 1,8%.

Topul încrederii cetăţenilor Moldovei în politicieni este condus în continuare de Igor Dodon cu 31,7%. Acesta este urmat de Maia Sandu cu 13%, Chicu – 12,1%, primarul Chişinăului, Ion Ceban – 6,9%, Filip – 5,7%, speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi – 5,2%, Usatîi – 5%, Năstase – 2,4%, Voronin – 1,1%. Încrederea în ceilalţi politicieni nu depăşeşte 1%. Circa 9,7% din cetăţeni au spus că nu au încredere în politicieni, iar 4,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 64,3% din alegătorii chestionaţi au spus că ar participa cu siguranţă la alegerile prezidenţiale.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 1-7 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1141 de respondenți din 418 localități din Moldova. Marja de eroare este de 3%.SĂRĂCIA ESTE PRINCIPALA PROBLEMĂ CE-I ÎNGRIJOREAZĂ PE LOCUITORII MOLDOVEI – SONDAJ

Sărăcia, lipsa de bani și prețurile înalte sunt principala problemă ce-i îngrijorează pe 32,2% din locuitorii Moldovei. Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie Vox Populi, prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit studiului, pandemia infecției cu coronavirus COVID-19 și situația în domeniul sănătăţii se află pe locul doi în lista problemelor, care îi îngrijorează pe 25,4% dintre respondenți. Acestea sunt urmate de probleme legate de situația demografică și migrația (19,1%), corupția (16%), viitorul copiilor (14,7%), economia și șomajul (13,6%), infrastructura socială (11,1%) ), situația politică (9,3%) și mediul (6,9%).

Sociologul Andrei Dumbrăveanu susţine că o preocupare din ce în ce mai mare a populației este situația de mediu, deoarece oamenii încep să conștientizeze legătura dintre starea mediului înconjurător, demografie și pandemii.

În situația actuală, moldovenii se tem cel mai mult de decesul persoanelor dragi (63,4%). Apoi urmează teama că sistemul medical nu va face față fluxului de persoane infectate (47,9%), temerile de a rămâne fără lucru sau de a se confrunta cu reducerea veniturilor (45,3%), scăderea economiei (39,1%), violența în familie (33%) și teama de închiderea școlilor și grădinițelor (29,6%).

Mai puțin de jumătate dintre respondenți (38,4%) sunt de acord cu afirmația că Guvernul trebuie să acorde prioritate susţinerii economiei, dar nu combaterii pandemiei de COVID-19. Circa 54,1% dintre respondenți nu sunt de acord cu această afirmație. În același timp, majoritatea cetățenilor (44,2%) susțin ideea de a oferi businessului o susţinere de stat mai semnificativă, 34,5% sunt de părere opusă, iar 21,3% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 1-7 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1141 de respondenți din 418 localități din Moldova. Marja de eroare este de 3%.SONDAJ: DOAR JUMĂTATE DIN CETĂŢENII MOLDOVEI SUNT DE ACORD CU VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19

Doar jumătate (52,3%) din cetăţenii Moldovei ar accepta să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, iar restul ar refuza (33,8%) sau încă nu ştiu (13,9%). Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie Vox Populi, prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către Asociația Sociologilor și Demografilor.

Sociologul Andrei Dumbrăveanu a menţionat că discuțiile în societate despre vaccinuri au avut loc de mult, iar motivul pentru care unii pun la îndoială oportunitatea vaccinării sunt particularităţile virusului și evoluţia pandemiei.

Sondajul a mai arătat că în societatea moldovenească se atestă un nivel scăzut de încredere în cei din jur. Astfel, doar 25,4% dintre respondenți au spus că pot avea încredere în majoritatea oamenilor, 49,5% preferă să fie vigilenți, 11,9% spun că nu au nicio încredere, iar 13,2% nu au dat un răspuns.

Majoritatea respondenților (68,5%) consideră că cetățenii care se întorc în patrie ar trebui să cumpere poliță de asigurare medicală. De opinie opusă sunt 21,6% din respondenţi, iar 9,9% nu au putut oferi un răspuns.

În același timp, 59,4% dintre respondenți consideră că concetățenii care lucrează în străinătate ajută și contribuie la bunăstarea Moldovei, 31,9% sunt de părere că migranții muncitori reprezintă mai degrabă o problemă pentru țară, 8,7% nu au răspuns la întrebare. De asemenea, 68,5% consideră că autoritățile moldovene ar trebui să faciliteze întoarcerea muncitorilor migranți în patrie, în timp ce 20,2% sunt de altă părere.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în perioada 1-7 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1141 de respondenți din 418 localități din Moldova. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 13.05.2020 05:24:29 Fima
    Sondaj sprigina pe Igor Dodon...
  2. 14.05.2020 07:38:45 Victoria
    De ce asa multe informatie despre dl Dodon?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.