Reportaje

AVOCATUL „AVIA-INVEST”: STATUL ÎNCALCĂ GRAV DREPTURILE INVESTITORULUI PRIVAT

18 mai, 2020
AVOCATUL „AVIA-INVEST”: STATUL ÎNCALCĂ GRAV DREPTURILE INVESTITORULUI PRIVAT

Prin rezilierea contractului cu „Avia-Invest” prin intermediul proceduri de insolvabilitate, autoritățile Moldovei încalcă grav drepturile investitorului privat, susţine avocatul companiei, Victor Panţîru.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, avocatul a spus că astfel de acțiuni pot fi calificate drept „atac raider și mişeleşti, ţinând cont de situația cu coronavirusul”.

El consideră că rezilierea contractului nu ar fi fost, dacă „nu ar fi existat o coordonare de sus”.

„Compania aşa şi nu a primit autorizaţia Primăriei Chișinău de a construi un terminal pe teritoriul aeroportului. Primăria este condusă de omul Președintelui Igor Dodon, Ion Ceban. Nu putem accesa banii „Avia-Invest” în conturile noastre bancare, deoarece acestea sunt blocate. Și aici, unele bănci acționează în înţelegere cu autoritățile. Astfel, noi nu putem retrage 2 mil. euro, care reprezintă datoria noastră faţă de „Air Moldova”. A fost blocat accesul şi la 1,75 mil. euro, care au fost transferaţi de unul dintre investitorii noștri, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko. Acești bani sunt curați, ei nu pot trezi îndoieli și nu provin din zone off-shore, ci de la o bancă europeană. Nu ne putem folosi nici de banii debitorului, nici de cei ai investitorului. Oare aceasta nu înseamnă acțiuni coordonate împotriva companiei?”, se întreabă el.

Avocatul a amintit că, înainte de introducerea stării de urgență în legătură cu coronavirusul, autoritățile au promis că pentru mediul de afaceri vor fi întârziate toate plățile și vor exista înlesniri.

„Dar iată că suntem sunaţi de la Serviciul Fiscal de Stat și amenințaţi cu sancțiuni, dacă datoriile nu vor fi achitate. Se constată un caracter sistematic de acțiuni a diferite structuri, de la Primăria capitalei până la bănci și fisc. Toate acestea urmăresc un singur scop: rezilierea contractului cu „Avia-Invest”. Dar nu poți lua pur și simplu obiectele de la o companie privată în care s-au investit sute de milioane de euro începând cu 2013. Este un atac raider de stat”, a spus el.

Directorul „Avia-Invest”, Boris Salov, este convins că „legea este de partea companiei”.

„Într-adevăr, avem o datorie de 22 de milioane de lei și suntem gata să o achităm. Dar cum să o facem cu conturile blocate? În perioada epidemiei în alte țări, statul ajută businessul privat. Dar, din păcate, nu şi în Moldova. Le reamintesc autorităților că în țara noastră există procurori și judecători independenți, care nu ţin cont de autorități. Compania va contesta toate acțiunile Guvernului și își va apăra dreptul de a executa concesiunea prin toate mijloacele legale”, a spus el.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 19.05.2020 11:55:30 Dumitru
    Amenda daca perdem sa fie mare - aproape de 1 000 000 000 de euro!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.