Reportaje

VETERANII CONFLICTULUI DE PE NISTRU RESPING ZVONURILE CĂ AR FI IMPLICAŢI ÎN PRIVATIZAREA CENTRULUI DE PROTEZARE

02 iunie, 2020
VETERANII CONFLICTULUI DE PE NISTRU RESPING ZVONURILE CĂ AR FI IMPLICAŢI ÎN PRIVATIZAREA CENTRULUI DE PROTEZARE

Preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatolie Bîzgu, şi veteranul conflictului armat de pe Nistru, Victor Alerguş, resping zvonurile că ar fi implicaţi în privatizarea Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR).

Marţi, în carul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, Bîzgu a menţionat că „aceste zvonuri sunt lansate prin reţelele sociale, în special, pe facebook, de un oarecare Dorel Roşca cu scopul de a-i dezbina pe veterani.

„Încercările de a-i atrage pe veterani în anumite acțiuni „aproape politice” au fost întreprinse cu puțin timp înainte de mitingul de protest din centrul Chișinăului din 31 mai. Roşca cu acoliţii săi trebuia să scoată în stradă cât mai mulți veterani. Iar pentru aceasta, toate mijloacele sunt bune. Mai întâi, mi s-a propus să ne întâlnim și să vorbim fără presă și martori. Iar apoi, înainte de şedinţa de la Ministerul Sănătății, unde urmau să fie discutate măsurile pentru îmbunătățirea activității CREPOR, l-am observat pe Roşca și complicii săi, care mă filmau pe mine și pe Victor Alerguş cu telefonul mobil. Desigur, ne-am apropiat de ei. A urmat o conversație, apoi el a trecut la un ton ridicat. Noi insistam pe faptul că ei special ne urmăresc și ne provoacă. Apoi acest video a apărut pe rețelele de socializare cu comentariul: „Aceste persoane participă la privatizarea CREPOR. Frații veterani ne jefuiesc”. Aceasta este o minciună dezgustătoare”, a subliniat Bîzgu.

Potrivit datelor pe care el le-a obținut de la Serviciul de Arhivă al Armatei Naționale, „Roşca nu a fost participant al acţiunilor de luptă de pe Nistru în 1992 și există o decizie a comisiei privind retragerea legitimaţiei sale de tip nou”.

„Ne-am adresat la Procuratura General și la Ministerul Afacerilor Interne cu solicitarea de a-l trage pe Roşca la răspundere. El trebuie să dezmintă public afirmaţiile sale false”, a subliniat activistul civic.

Alerguş a menționat că Centrul republican de protezare „este un patrimoniu național, extrem de important pentru veteranii care primesc acolo asistenţă medicală”.

„Nu aplaudăm acest guvern. Dar problemele veteranilor trebuie rezolvate prin negocieri, nu în piaţă. Trebuie să lucrăm cu guvernul și cu autoritățile. Noi nu suntem de acord cu lista cerințelor care a fost înaintată Parlamentului din numele tuturor veteranilor în formă de ultimatum după acţiunea din 31 mai. Trebuie extinsă lista de cerinţe, dar acest lucru trebuie făcut treptat, echilibrat, fără câmp de luptă și subtext politic. Trebuie să privim la modul real posibilitățile statului”, susţine veteranul.

El a spus că unul dintre organizatorii mitingului de protest din 31 mai, Constantin Covrig, este consilier în comuna Bubuieci din partea partidului Platforma DA.

„Printre organizatorii protestelor anterioare s-au numărat persoane cu antecedente penale, precum şi pseudoveterani ca Roșca. Linia lor principală de comportament este provocarea, scindarea societății și introducerea instabilității”, a spus Alerguş.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 04.06.2020 01:40:55 Grigore
    Problema este nu atit de mare ca toate republica Moldova trebue sa stie despre conflict intre veteranii.
  2. 04.06.2020 01:42:59 David
    Dl Bizgu, da unde masca? De ce incalcati legea?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.