Reportaje

SONDAJ: O MARE PARTE DIN CETĂŢENI PLEDEAZĂ PENTRU ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

04 iunie, 2020
SONDAJ: O MARE PARTE DIN CETĂŢENI PLEDEAZĂ PENTRU ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE

Peste 41% din cetăţenii Moldovei pledează pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către Fondul Opiniei Publice (FOP).

Potrivit sondajului, 27,2% dintre respondenți sunt mai înclinați spre menținerea coaliției de guvernământ a Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului Democrat (PDM), 10,9% consideră că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma DA, Partidul Şor și grupul „Pro Moldova” ar trebui să formeze o coaliție, iar alţi 4% pledează pentru restabilirea coaliției PSRM, PAS și Platformei DA.

Sondajul a mai arătat că 53,6% dintre cetățeni pledează pentru alegeri anticipate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, dacă politicienii nu vom ajunge la un numitor. Alți 20,6% continuă să se opună alegerilor anticipate într-o astfel de situație, iar 14,6% consideră că alegerile anticipate ar trebui să fie organizate după alegerile prezidențiale. Ceilalţi nu au oferit un răspuns.

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporțional, pentru PSRM ar vota 35,6% dintre respondenți, pentru PAS – 23,7%, pentru Platforma DA – 5,7%, „Partidul Nostru” (PN) – 3,6%, Partidul Şor – 2,5%, Partidul Democrat (PDM) – 2,3%, Partidul Comuniștilor (PCRM) – 1,3%, “Pro Moldova” – 0,9%, Partidul Liberal (PL) – 0,8%, Partidul Liberal Democrat (PLDM) – 0,4%. Alţi 11,7% din cetăţeni au răspuns că nu ar participa la alegeri, 9,3% nu sunt decişi, iar 2,2% nu au răspuns la întrebare.

Ţinând cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar acumula 46,3%, PAS – 30,9%, Platforma DA – 7,5%. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral de accedere în Parlament.

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri prezidenţiale, actual şef al statului Igor Dodon ar obţine sprijinul a 35,8% din respondenţi, preşedinta PAS, Maia Sandu – 23,3%, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase – 5%, liderul PN, Renato Usatîi – 4%, preşedintele PDM, Pavel Filip – 2,2%, premierul Ion Chicu – 1,8%, liderul Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu – 1,3%, preşedintele PL, Dorin Chirtoacă – 0,9%. Alţi 9,9% ar vota împotriva tuturor, 8,7% sunt indecişi, iar 5,1% susţin că nu ar merge la vot.

Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda postului TVC 21, în perioada 23-31 mai, pe un eşantion de 1 767 de persoane. Marja de eroare este de 2,3%.


SONDAJ: APROAPE JUMĂTATE DIN CETĂŢENII MOLDOVEI PLEDEAZĂ PENTRU APROPIEREA DE UNIUNEA EUROPEANĂ

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc un referendum privind aderarea republicii la Uniunea Europeană sau Uniunea Eurasiatică, pentru apropierea de UE ar vota aproape jumătate din cetăţeni. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către Fondul Opiniei Publice (FOP).

Potrivit sondajului, pentru aderarea la Uniunea Europeană ar vota 49,6% din respondenţi, iar pentru Uniunea Eurasiatică – 34,3%. Alți 7,2% dintre respondenți au declarat că ar vota împotriva ambelor uniuni, 3,6% nu ar participa la referendum, iar 4,4% nu sunt decişi.

La un referendum similar, însă în ceea ce privește unirea Moldovei cu România, 55% dintre cetățeni ar vota „împotrivă”, iar 33% - „pentru”. Alți 4% dintre cetățeni nu ar participa la vot, iar 9% sunt indecişi.

Ideea aderării Republicii Moldova la NATO ar fi susţinută la referendum de numai 21%, iar „împotrivă” ar vota 61% dintre respondenți. Alți 8% din cetățeni nu ar participa la un astfel de referendum,  iar 9% nu sunt decişi.

Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda postului TVC 21, în perioada 23-31 mai, pe un eşantion de 1 767 de persoane. Marja de eroare este de 2,3%.


SONDAJ: MAJORITATEA LOCUITORILOR MOLDOVEI SUNT NEMULŢUMIŢI DE SITUAŢIA DIN ŢARĂ

Majoritatea cetăţenilor Moldovei sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară. Despre aceasta arată datele unui sondaj de opinie, prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Fondul Opiniei Publice (FOP).

Potrivit sondajului, doar 4% din respondenți sunt complet mulțumiţi de starea lucrurilor în republică, 16,6% sunt mai degrabă mulțumiţi, 38,7% sunt mai degrabă nemulțumiți, 39,2% sunt absolut nemulțumiți. Totodată, de viaţa lor sunt absolut nemulțumiți 11% din cetăţeni, 37,4% nu prea sunt mulţumiţi, 32% - şi da, şi nu, 16,6% sunt mulţumiţi într-o oarecare măsură şi doar 2,6% sunt absolut mulțumiți.

Circa 16% din respondenţi consideră că trăiesc mai rău decât anul trecut, 36,8% - puţin mai rău, 40% - la fel, 5,5% - mai bine, 0,9% - cu mult mai bine.

În opinia a 35,6% din respondenţi, pandemia de coronavirus a avut un impact foarte grav asupra situației economice personale, 35,5% - grav, 10,1% - nesemnificativ, iar 17,9% susţin că nu a avut niciun efect.

Directorul FOP, Andrei Luchian, a menționat că, din cauza coronavirusului, prioritățile cetățenilor s-au schimbat în comparație cu sondajul prezentat în martie, deoarece liniile de sus în lista grijilor respondenților sunt ocupate nu de problemele de infrastructură, ci de lipsa locurilor de muncă, de prețurile înalte și accesul la servicii medicale.

Potrivit sondajului, 19,3% dintre respondenți consideră că starea drumurilor este una dintre principalele probleme ale localității în care trăiesc. Următoarea problemă vine șomajul (9,1%), prețurile la produsele alimentare (8,9%), facturile înalte (6,4%), serviciile medicale pentru populație (5,2%), iluminatul stradal (5%). Cel mai puţin oamenilor le pasă de siguranța personală (1,8%), amenajarea curţilor, gazificarea, activitatea școlilor și grădinițelor (câte 1,9%).

Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda postului TVC 21, în perioada 23-31 mai, pe un eşantion de 1 767 de persoane. Marja de eroare este de 2,3%.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.06.2020 01:41:37 Dorina
    Dlea nasih politicov eti rezulitati nastoeashii times!!!
  2. 04.06.2020 01:42:16 Victoria
    Cred ca asa si este opinia oamenii de rind...
  3. 04.06.2020 01:43:37 Stanislav
    Nu cred ca anume asa stau lucrurile la noi in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.