Reportaje

REŢELELE COMERCIALE CER AUTORITĂŢILOR CHIŞINĂULUI SĂ-ŞI REVADĂ DECIZIA PRIVIND MAJORAREA TAXEI LOCALE LA COMERCIALIZAREA UNOR MĂRFURI

05 iunie, 2020
REŢELELE COMERCIALE CER AUTORITĂŢILOR CHIŞINĂULUI SĂ-ŞI REVADĂ DECIZIA PRIVIND MAJORAREA TAXEI LOCALE LA COMERCIALIZAREA UNOR MĂRFURI
Reţelele comerciale cer autorităţilor municipiului Chişinău să-şi revadă decizia privind majorarea taxei locale la comercializarea unor mărfuri, care a fost aprobată cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Asociaţiei Patronale a Subiecților Comerțului Interior „ProBiz”, Victor Durleşteanu, a menţionat că „decizia de majorare a impozitului pentru comerțul cu amănuntul organizat a fost luată fără consultarea mediului de afaceri, fără a analiza specificul situației economice în condiţiile pandemiei”.

„De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că, în decembrie 2019, când a fost format bugetul Chișinăului, a existat deja o creștere a taxei de la casele de marcat (comercializarea produselor din tutun) din magazinele mari (peste 200 de metri pătrați) de la 5 mii de lei la 20 de mii de lei. Iar pe 21 mai, Consiliul Municipal (CMC) a decis să majoreze taxa de la casa de marcat până la 50 de mii de lei, deși Legea privind finanțele publice locale prevede că majorarea taxei nu poate fi realizată mai des de două ori pe an. Adică, examinarea creșterii tarifelor nu putea fi efectuată mai devreme de 1 iulie. Businessul așteaptă din partea autorităților predictibilitate și crearea unui mediu transparent, dar nu o interpretare liberă a metodelor de aprobare a actelor normative”, a subliniat antreprenorul.

El consideră că această decizie a CMC a fost luată după ce un consilier a lansat în presă informația că rețelele comerciale au obținut profituri fără precedent în perioada pandemiei – de la 30% la 50%.

„Conform statisticilor noastre, numai în martie a fost înregistrată o mică creștere a vânzărilor, de numai 5%. În aprilie și mai a fost declin. Dar comerțul cu amănuntul a răspuns la apelul autorităților și în perioada pandemică a asigurat securitatea alimentară a populației. Noi nu am închis magazinele, nu am instituit carantină și nu am concediat niciunul dintre cei 15 mii de angajaţi. Mai mult, rețelele au continuat să angajeze persoane rămase fără mijloace de trai, oferindu-le un salariu decent”, a evidenţiat Durleşteanu.

Potrivit lui, în timpul epidemiei, rețelele au suportat cheltuieli neprevăzute, achiziționând echipamente de protecție pentru personal, mănuși din polietilenă, termometre, dezinfectanți și alte lucruri.

„E vorba de sute de mii și chiar milioane de lei. Statul nu a participat la aceste cheltuieli. Deși în Germania, de exemplu, businessul a fost susținut de autorități în timpul pandemiei coronavirusului. Dar aici am considerat necesar să venim în întâmpinarea statului, înţelegând că nu sunt bani”, a spus Durleşteanu.

El consideră că decizia CMC este neașteptată, nedreaptă și cere să fie revizuită.

„În orice instanță, avocatul va putea demonstra condiții inacceptabile de luare a acestei decizii privind majorarea tarifului. Îndemnăm autoritățile de supraveghere, aceeași Cancelarie de Stat, să studieze documentul CMC din punctul de vedere al respectării legii și a procedurii de aprobare a acestuia”, a spus omul de afaceri, fără a exclude posibilitatea de a merge în instanță dacă nu se restabilește modul civilizat de comunicare cu comerțul mare.

„Retailul organizat reprezintă investiții solide, transparență în afaceri, locuri de muncă și taxe garantate. Dar businessul nu acceptă ceea ce a făcut CMC – a schimbat regulile în timpul jocului. Recomandăm insistent Consiliului Municipal Chișinău să-și revizuiască decizia înainte de a fi prea târziu”, a spus Durleşteanu.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 06.06.2020 02:11:21 Victor
    Dl Durlesteanu are 100% dreptate.
  2. 06.06.2020 02:13:00 Alexei
    Taxa mare sa face inpotriva consumatorii de rind...
  3. 06.06.2020 02:14:41 Zinaida
    De ce ei nu sa fac greva, atunci problema sa fie rezolvata momentar!
  4. 06.06.2020 02:37:38 Galina
    Este tot clar, din pacate CMC nu are dreptate...
  5. 08.06.2020 12:14:46 Illarion
    Clar lucru, ca riteil are 100 de procente dreptate!
  6. 10.06.2020 04:24:23 Vasile
    Cu impozitu care introdus Consiliu municipal este o zarva asa nu se poate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.