Reportaje

ACTIVIŞTII CIVICI CER INSTITUIREA UNUI MORATORIU DE UN AN LA CONSTRUCŢII ÎN CENTRUL CHIŞINĂULUI

25 iunie, 2020
ACTIVIŞTII CIVICI CER INSTITUIREA UNUI MORATORIU DE UN AN LA CONSTRUCŢII ÎN CENTRUL CHIŞINĂULUI

Moratoriul la construcţii în centrul istoric al Chişinăului ar trebui instituit cel puţin pentru un an pentru a păstra clădirile istorice rămase. Această opinie a fost exprimată joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de reprezentanţii mai multor organizaţii obşteşti neguvernamentale.

Șeful organizației neguvernamentale ICOMOS, arhitectul Sergiu Ciocan, a menționat că autoritățile capitalei Moldovei ignoră de mai bine de 30 de ani noţiunea de „nucleu istoric al orașului”.
 
„Autoritățile se schimbă, administrațiile și primarii vin și pleacă, dar nu există niciun document al autorităților locale cu privire la strategia orăşenească privind centrul istoric al Chișinăului. Trebuie înțeles clar că centrul oricărui oraș este un singur organism. Acesta trebuie să se dezvolte după un plan care să țină cont de toate particularităţile și, în primul rând, de obiectele istorice. Noi propunem ca în perioada moratoriului să fie elaborat un astfel de document cu implicarea specialiștilor cu experiență”, a spus el.

În opinia activistului, centrul Chişinăului trebuie salvat.

„Unele clădiri sunt păstrate într-un anumit grad sau altul, dar lipseşte preocuparea pentru întregul nucleu istoric al capitalei. Chișinăul, din păcate, este astăzi o metropolă rigid monocentrică. Toţi vor să se concentreze în centru: de la bănci și lanțuri de magazine până la dezvoltatori cu penthouse-uri și parcările multietajate. De ce parările să fie construite în centru?”, se întreabă el, menționând și „ambuteiajele din cauza congestionării traficului rutier în centrul istoric al capitalei ”.

El a atras atenția la o bancă comercială, care îşi construiește oficiul central lângă parcul Ștefan cel Mare.

„Acesta în curând va fi dat în exploatare. Sute de angajați vor veni la serviciu cu mașina. Unde le vor lăsa? În zona istorică. Iar aceasta înseamnă o diminuare a spațiului public şi aşa mic, eliberarea suplimentară a gazelor de eşapament etc.”, a adăugat Ciocan.

El a dat drept exemplu oraşele Amsterdam și Strasbourg, unde clădirile noi se încadrează organic în aspectul medieval al orașelor.

„Chișinăul are nevoie de dezvoltare policentrică. Noile obiecte trebuie distribuite în sectoarele capitalei. Același lucru este valabil și pentru obiectele de stat. Cine îmi poate spune ce poate fi considerat centrul sectorului Botanica? Nu există răspuns la această întrebare. La fel cum nimeni nu va spune unde este centrul sectorului Ciocana. Sunt necesare planuri de dezvoltare atât pentru partea istorică a capitalei, cât și pentru sectoarele municipiului. Ne-am întâlnit cu actualul primar Ion Ceban și ne-am exprimat părerea. Deocamdată nu avem niciun răspuns”, a constatat arhitectul.

ONG-urile propun instituirea moratoriului la construcții în perimetrul străzilor: Alexei Mateevici – Mihai Viteazul – Ivan Zaikin – Albişoara – Cheiului – Ismail - Ștefan cel Mare – Ciuflea.

 

 

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 26.06.2020 05:47:11 Alexei
    Idea este foarte buna!
  2. 26.06.2020 05:53:47 Elena
    Numai prin legea putam sa oprim asa ceva in centru Chisinau.
  3. 26.06.2020 05:59:47 Polina
    Popali v samoe eablocico, uje PAS podderjal etu ideiu, znacit ona pravilinaea.
  4. 26.06.2020 06:21:25 Horia
    Populatia sa sustina asa edea, bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.