Reportaje

SONDAJ: MAI MULT DE JUMĂTATE DIN CETĂŢENII MOLDOVEI SUNT ÎMPOTRIVA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE

30 iunie, 2020
SONDAJ: MAI MULT DE JUMĂTATE DIN CETĂŢENII MOLDOVEI SUNT ÎMPOTRIVA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE

Aproape 60% din cetăţenii Moldovei sunt împotriva organizării alegerilor parlamentare anticipate în acest an. Despre aceasta arată sondajul Vox Populi, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în iunie 2020.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, directorul Asociaţiei, Victor Mocanu, a menţionat că doar 26,3% din respondenţi susţin această idee.

Potrivit lui, participanţii la sondaj, de la Briceni la Cahul, consideră că, în urma alegerilor, se vor schimba numai politicienii, iar viaţa cetăţenilor va rămâne la fel de grea".

"Cetăţenii spun că alegerile ar trebui să aibă loc în regim obişnuit, iar alegerile anticipate nu dau nimic, ci sunt doar bani irosiţi în zadar. Dacă vor fi anticipate, în funcţii vor fi aceiaşi politicieni ca şi mai înainte", a spus el.

În paralel cu sondajul cetăţenilor, Asociaţia a chestionat şi experţii. Potrivit lui Mocanu, doar "o parte dintre ei consideră că actualul Parlament s-a discreditat, şi-a pierdut reprezentativitatea şi este nevoie de alegeri anticipate". Însă majoritatea experţilor menţionează că "politicienii mai întâi trebuie să se concentreze şi să implementeze reforme şi abia apoi să meargă în anticipate", deoarece "schimbarea politicienilor nu va face nimic".

Cu toate acestea, la întrebarea dacă duminică viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, 65,8% dintre respondenţi au spus că vor participa cu siguranţă la vot, 17,1% susţin că probabil vor participa şi doar 6,4% sunt siguri că nu vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie în baza apelurilor telefonice. La sondaj au participat 1127 de cetăţeni din 387 de localităţi ale ţării (cu excepţia Transnistriei). Marja de eroare este de 3%. La sondajul experţilor au participat 87 de persoane (inclusiv deputaţi, funcţionari, reprezentanţi ai administraţiilor locale) şi a fost realizat în perioada 8-26 mai.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 30.06.2020 01:20:30 Maraia
    Dl Mocanu daca face ceva el face asta na sovesti, cum spune rusu. Bravo lui!
  2. 30.06.2020 01:22:31 Serhio
    Sunt sigur ca socieattea are nevoe de asa fel de informatie.
  3. 01.07.2020 07:32:00 Tamara
    Nicogda ne stoit obvineati na dannie oprosov, sotiologhi nevinovati v rezulitatah, tac dumaiut liudi.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.