Reportaje

AVOCAŢII LUPTĂTORILOR K1 CONSIDERĂ CĂ SENTINŢA DE ACHITARE ESTE REZONABILĂ ŞI CORECTĂ

03 iulie, 2020
AVOCAŢII LUPTĂTORILOR K1 CONSIDERĂ CĂ SENTINŢA DE ACHITARE ESTE REZONABILĂ ŞI CORECTĂ

Avocații luptătorilor K1, Mihai Pîrgaru și Aurel Ignat, consideră că sentinţa de achitare este rezonabilă și corectă. Despre aceasta au declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, avocații Mariana Arabaji și Alexandru Bargan.

Sentinţa a fost pronunțat în urmă cu o săptămână, pe 26 iunie. Luptătorii Aurel Ignat și Mihai Pîrgaru au fost achitați pentru acuzațiile de omor, Ignat a fost amendat cu 50 de mii de lei pentru acuzația de huliganism. În același timp, procuratura Chișinău a cerut condamnarea lor la 15 ani de închisoare pentru omorul neintenționat al lui Serghei Bejenari în timpul unei altercaţii. Aceasta s-a produs la parcarea din faţa unui club de noapte din Chișinău, pe 19 mai 2018. Procuratura Generală şi-a exprimat indignarea faţă de sentinţă, iar acest dosar a provocat o rezonanță largă în societate.

„Vreau să spun că toate ședințele de judecată au fost publice. Presa și publicul au putut obține toate informațiile despre acest caz. Dar nimeni nu ne-a întrebat părerea, nimeni nu s-a interesat de evoluția investigației. Acum societății i se impune opinia precum că sentința a fost nedreaptă și trebuie revizuită la Curtea de Apel. Astfel, se face o mare presiune asupra instanţei”, a spus Arabaji.

Ea a subliniat că este gata să ofere juriştilor spre studiere partea motivantă a hotărârii judecătorești, în care sunt exprimate toate argumentele.

„Nu a existat niciun motiv pentru a lua o altă decizie, deoarece vinovăția inculpaților nu a fost dovedită în cadrul investigaţiei”, a spus avocata.

Avocatul Alexandru Bargan a vorbit despre numeroasele încălcări procesuale care au fost admise în cadrul anchetei: interogatoriile au fost efectuate cu participarea mai multor persoane, anchetatorii au dictat martorilor ce ar trebui să spună și să scrie în procesul-verbal, nu au fost luate în considerare depoziţiile martorilor care au respins versiunea anchetei.

„Există dovezi că Aurel Ignat a recurs la apărarea necesară. El a fost atacat de mai multe persoane. După aceea, sportivii au părăsit locul altercaţiei, au traversat strada, unde a avut loc un alt conflict. Și bătaia a continuat. În cadrul anchetei, s-a dovedit că victima Serghei Bejenari a murit din cauza numeroaselor lovituri care au dus la traumatism cranio-cerebral. Numeroase! În acel moment, chiar și martorii acuzării confirmă că clientul meu a dat doar o singură lovitură”, a spus Bargan.

Potrivit lui, „toate acuzațiile s-au bazat pe versiunea modelată a procurorilor, unde a rămas doar ceea ce a convenit anchetei”.

„Cu toate acestea, instanța a constatat că nu există dovezi ale crimei. În materialele dosarului se vorbește despre 15 secvenţe video, în timp ce la dosar au fost atașate doar două secvenţe, din care nimic nu este clar”, a spus Bargan.

El a subliniat că intenționează să conteste partea sentinței unde Aurel Ignat este amendat cu 50 de mii de lei.

Mariana Arabaji a subliniat că avocaţii intenţionează să obţină o hotărâre justă la Curtea de Apel.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că are loc o linşare publică a clienților noștri, în condiţiile în care instanța a pronunțat o sentinţă de achitare. Suntem siguri că sentința instanței primare nu putea fi altfel. Instanța a luat decizia în baza materialelor prezentate, ea nu este un organ de anchetă. Iar procurorii mizau să facă presiune asupra instanței prin intermediul opiniei publice”, a spus avocatul.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 04.07.2020 12:07:13 David
    Ce bravo sunt acesti avocatii!!!
  2. 04.07.2020 12:09:09 Nicolae
    Nu cred ca asa pozitia este corecta? Asa eu socot.
  3. 04.07.2020 12:10:43 Aculina
    Moartea omului - asta este un pacat mare, stiti despre asta, stimati avocati?
  4. 04.07.2020 12:11:51 David
    Parca avocatii au dreptate...
  5. 06.07.2020 12:54:18 Galina
    Ei au pozitia prea curajoasa!
  6. 09.07.2020 04:44:10 Demian
    Sa vada ca avocatii sunt profesionisti de innalta calitatea.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.