Reportaje

MAI MULȚI OPERATORI AI PIEŢEI DE PUBLICITATE EXTERIOARĂ CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂȚILE DIN CHIȘINĂU AU ÎNCEPUT REDISTRIBUIREA PIEȚEI ÎN FAVOAREA UNUI SINGUR AGENT ECONOMIC

15 iulie, 2020
MAI MULȚI OPERATORI AI PIEŢEI DE PUBLICITATE EXTERIOARĂ CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂȚILE DIN CHIȘINĂU AU ÎNCEPUT REDISTRIBUIREA PIEȚEI ÎN FAVOAREA UNUI SINGUR AGENT ECONOMIC
Mai mulți operatori ai pieţei de publicitate exterioară din capitală consideră că autoritățile de la Chișinău în ultimele luni au început o redistribuire activă a pieței în favoarea unui singur agent economic.

Opinia a fost exprimată, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, de către avocatul companiei de publicitate „Cașalot”, care face parte din Asociația Agențiilor de Publicitate din Moldova (ААРМ), Octavian Grosu.

De exemplu, el a numit drept ilegale acțiunile de demontare a patru panouri publicitare sub formă de arcă (27 pe 5 metri).

„Panourile au fost scoase noaptea, fără notificarea agenților economici, cu prezența, doar în unele cazuri, a actelor permise valabile”, a explicat avocatul, amintind că „panoul poate fi demolat doar dacă există o hotărâre judecătorească”.

Potrivit lui, după aceste acțiuni, primarul capitalei Ion Ceban a declarat pentru reprezentanții mass-media că „a curățat iubitul său oraș de construcții ilegale”.

„Este clar că atunci când o persoană cu venituri mici merge și vede o publicitate a unui produs/serviciu pe care nu este în stare să-l achiziționeze – acest lucru e enervant. Dar trebuie să înțelegeți că publicitatea într-o metropolă este o realitate obiectivă. În Primărie ni se spune că panourile publicitare sub formă de arcă desfigurează orașul și nu sunt folosite nicăieri. Acest lucru nu este adevărat. Astfel de construcții există în România, precum și în capitala Rusiei - Moscova. Un alt lucru este că în aceste țări cu agenții de publicitate se lucrează într-un mod civilizat”, a spus Grosu.

El a atras atenția asupra faptului că Primăria Chișinău face lobby activ pentru adoptarea unui nou Regulament cu privire la publicitatea exterioară, care contracarează competitivitatea și transparența mediului de afaceri.

„Reprezentanții Primăriei niciodată nu au discutat despre acest document cu agenții de publicitate, deși acesta are drept scop distrugerea a circa 95% din panouri. Regulamentul este superficial, conține multe erori la capitolul urbanism și arhitectură. Demolarea tuturor panourilor publicitare în perioada mai-iunie denotă faptul că oficialii doresc să transfere această piață în mâinile unui singur agent economic”, a spus reprezentantul ААРМ.

El a amintit că cele 120 de companii de publicitate înregistrate oficial au o cifră de afaceri de circa 80 de mil. de lei pe an și, respectiv, achită impozite în valoare totală de până la 27 de mil. de lei la buget.

„Cu aceștia trebuie de lucrat, de coordonat orice acțiune. Alt lucru, dacă va exista un singur agent economic. Oare asemenea acțiuni ale autorităților pot fi considerate legale și democratice? Un întreg segment al economiei este distrus. Până în prezent nu putem obține acces de la conducerea Primărie la baza de date a celor care dețin panouri publicitare. Pe lângă noi, agenții de publicitate plătitori de impozite, există persoane fizice și companii afiliate Guvernului, care au panouri publicitare și nu plătesc niciun ban la bugetul pentru acestea. Construcțiile lor însă nu sunt demolate, iar noi nu putem afla cine este în spatele lor”, a spus Grosu, subliniind că actualmente avocații ААРМ examinează măsuri suplimentare pentru soluționarea crizei, inclusiv prin înaintarea plângerilor în instanțele competente.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 16.07.2020 10:41:32 Victor
    Protiv loma - net priema?
  2. 16.07.2020 10:43:10 Stanislav
    De ce dl primar are pozitie atit de dura fata de acest segment?
  3. 16.07.2020 10:44:29 Ivan
    Oni prosto popali pod razdaciu, vot i vse!
  4. 16.07.2020 02:40:51 Zosim
    Pararea mea personala, ca ageni economici au 100 de procente dreptate!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.