Reportaje

FERMIERII DIN RAIOANELE ŞTEFAN VODĂ ŞI CĂUŞENI BAT ALARMA DIN CAUZA LIVEZILOR ŞI TERENURILOR AFECTATE DE GRINDINĂ ŞI SECETĂ

16 iulie, 2020
FERMIERII DIN RAIOANELE ŞTEFAN VODĂ ŞI CĂUŞENI BAT ALARMA DIN CAUZA LIVEZILOR ŞI TERENURILOR AFECTATE DE GRINDINĂ ŞI SECETĂ

În raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni, terenurile agricole s-au pomenit într-o situaţie catastrofală, a menţionat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, consilierul Andrei Dînga de la Ştefan Vodă.

El și-a exprimat indignarea că nici Guvernul, nici ministerul de profil nu reacționează la această situație.

„Adesea auzim că în Moldova, agricultura este o prioritate în activitatea oricărui guvern, iar fermierii sunt înconjurați de grijă. E o minciună. Suntem la marginea prăpastiei, dar guvernării nu-i pasă”, a spus consilierul, cerând și deputaților aleși în circumscripțiile uninominale din aceste raioane să atragă atenție la situație.

Potrivit lui Dînga, ultima grindină din 7 iulie a distrus până la 5 mii de hectare de plantații doar în raionul Ștefan Vodă, iar pagubele se ridică la milioane de lei. O situație similară este și în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, dar şi în Găgăuzia.

Eugen Socolenco, care arendează o livadă în satul Saiţ, raionul Căușeni, a menţionat că în raion nu există protecție antigrindină.

„Grindina din 7 iulie era de mărimea nucii. Livada noastră, cu o suprafață de 220 de hectare, unde cresc cireși, caişi, meri, a fost distrusă în totalitate. A sosit comisia, a calculat pierderile – 18,9 mil. lei, a predat actul și a plecat. Noi ce să facem? O zi de vară hrăneşte un an. Trebuie să tratăm copacii, să desfășurăm alte lucrări agricole, să plătim salarii la 50 de angajați, dar de unde să luăm bani pentru toate acestea?”, se întreabă el.

Potrivit lui, autoritățile ar trebui să le ofere posibilitate fermierilor care au credite bancare să reeşaloneze plata acestora.

„Trebuie reglementată relația agricultorilor cu inspectoratul fiscal. Nouă ni se cere să plătim impozite. Avem nevoie de ajutor material sub formă de combustibil pentru a continua lucrările în livezi și câmpuri. Trebuie să rezolvăm problema reconstituirii Serviciului Antigrindină, deoarece riscăm ca o asemenea calamitate să se abată din nou asupra noastră”, consideră el.

Producătorii agricoli din raioanele afectate l-au îndemnat pe premierul Ion Chicu să introducă stare de urgență din cauza grindinei și secetei îndelungate. De asemenea, ei cer instituirea unui moratoriu la plata impozitelor și creditelor pentru agenții economici afectați, precum şi compensarea a 50% din prejudiciile cauzate de grindină.

Fermierii au cerut Guvernului ca până la 20 iulie să deblocheze situația. În caz contrar, ei amenință să desfăşoare proteste în întreaga țară.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 19.07.2020 09:02:52 Alexei
    Numai statu trebue sa da ajutor la acesti agrarieni!
  2. 20.07.2020 12:33:52 David
    Eu socot ca in asa situatia guvernu sa propuna un ajutor financiar pentru fermierii din aceste raioane.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.