Reportaje

DOCTORUL ÎN DREPT MIHAI CORJ CONSIDERĂ CĂ CEL PUŢIN O TREIME DIN ARTICOLELE CONSTITUŢIEI MOLDOVEI AR TREBUI REVIZUITE

29 iulie, 2020
DOCTORUL ÎN DREPT MIHAI CORJ CONSIDERĂ CĂ CEL PUŢIN O TREIME DIN ARTICOLELE CONSTITUŢIEI MOLDOVEI AR TREBUI REVIZUITE

Cel puțin o treime din articolele Constituției Republicii Moldova trebuie modificate cât mai curând posibil, susţine șeful Institutului de Creație Legislativă „Lex Scripta”, doctorul în drept Mihai Corj, președinte al grupului de inițiativă pentru revizuirea Constituției.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia INFOTAG, el a menționat că, deși Legea Supremă prevede că acest document reprezintă voința și aspirațiile poporului Moldovei, „aceasta rămâne doar o frază frumoasă și nimic mai mult”.

„Eu, la fel ca mulți dintre colegii mei din cercurile științifice și juridice, activiști civici, cetățeni simpli, am înțeles de mult că Constituția Moldovei, în toţi cei 26 de ani de la adoptarea sa, este un document declarativ. Iar acesta trebuie respectat. Dar timp de mai bine de un sfert de secol de existență, multe articole și-au pierdut actualitatea”, consideră juristul.

El a menţionat că elaborarea inițiativei sale a fost precedată de dezbateri publice cu participarea tuturor părților interesate și chiar a unui fost președinte al RM, Vladimir Voronin.

„Din păcate, vocea deputaților și a politicienilor aproape că nu a fost auzită. Dar, în general, au fost identificate articolele care necesită a fi reformate. Astfel, este evident că numărul deputaților Parlamentului trebuie să scadă de la 101, câţi sunt în prezent, până la 71, de exemplu. Prima cifră a fost determinată cu mai bine de 30 de ani în urmă, când populația țării era de 4,3 milioane de cetățeni. Acum, chiar și după cele mai optimiste prognoze, în ţară sunt aproximativ 2,7 milioane de oameni. Numărul deputaţilor trebuie redus. Acest lucru va optimiza, cel puțin, alocaţiile bugetare pentru întreținerea Parlamentului, care sunt semnificative ”, a spus Corj.

Drept un alt exemplu el a numit renunţarea reală, dar nu formală, a Președintelui țării la calitatea de membru în orice partid.

„Această normă ar trebui să înceapă să funcționeze. Poate că este necesară o formulare mai rigidă. Aceasta există în Constituție și acum, dar această prevedere ar trebui unificată şi în alte acte legislative, de exemplu în Codul electoral. Din păcate, liderii noștri de partid, devenind șefi de stat, sunt aleși președinți „de onoare” ai partidului sau se numesc lideri ai formaţiunii. Avem exemplul actualului șef al statului, când vedem cum uneori această sintagmă rămâne de fapt o vorbă goală”, a spus el.

Proiectul de lege va fi înregistrat astăzi la Ministerul Justiției. Urmează a fi obţinut avizul Curții Constituționale și al Guvernului în acest sens.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 31.07.2020 02:48:01 Ionut
    Sund de acord cu dl Corj.
  2. 31.07.2020 02:50:13 Fima
    Dl Corj este bun expert si specialist care cunoaste problema perfect!
  3. 31.07.2020 06:19:05 Zosim
    Dl Corj stie ce spune si ce declara!
  4. 31.07.2020 06:19:51 Maria
    Numai el singur stie ce anume el vre din Constitutia noastra...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.