Reportaje

CONGRESUL CIVIC PLEDEAZĂ PENTRU DIZOLVAREA IMEDIATĂ A PARLAMENTULUI ŞI PENTRU ALEGERI ANTICIPATE

04 august, 2020
CONGRESUL CIVIC PLEDEAZĂ PENTRU DIZOLVAREA IMEDIATĂ A PARLAMENTULUI ŞI PENTRU ALEGERI ANTICIPATE

Partidul Congresul Civic pledează pentru dizolvarea imediată a Parlamentului şi pentru alegeri parlamentare anticipate. Despre aceasta au anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, liderii formaţiunii, care este "un partid de acţiune colectivă".

Mark Tkaciuk, care este unul dintre liderii partidului, a subliniat că "sunt necesare măsuri urgente pentru salvarea ţării".

"Acest lucru este posibil numai prin alegerile parlamentare anticipate. Acestea trebuie desfăşurate imediat, deoarece numai în acest fel ţara poate fi salvată. În situaţia actuală, trebuie salvaţi oamenii", a subliniat Tkaciuk.

El a amintit că Preşedintele nu are împuternicirea de a dizolva Parlamentul şi, prin urmare, promisiunile tuturor candidaţilor la preşedinţie precum că vor organiza alegeri parlamentare anticipate sunt irealizabile. Congresul civic propune să se concentreze atenţia asupra alegerilor parlamentare şi sugerează o modalitate de dizolvare a Parlamentului cât mai curând posibil - prin intermediul Curţii Constituţionale.

"Componenţa actuală a Curţii Constituţionale trebuie să anuleze hotărârea ilegală a Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, prin care s-a făcut trecerea la alegerile prezidenţiale directe. Această decizie a dus la uzurparea puterii şi capturarea în continuare a statului. De aceea, Curtea Constituţională trebuie să anuleze această hotărâre, să restabilească statul de drept. Parlamentul actual ar trebui să fie recunoscut de Curtea Constituţională drept nelegitim, ceea ce ar trebui să implice desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate", a subliniat reprezentantul Congresului Civic.

El a menţionat că partidul pregăteşte un demers către Procuratura Generală privind hotărârea Curţii Constituţionale din 4 martie 2016.

"Vom depune la Procuratura Generală un demers oficial cu privire la această decizie. Procuratura trebuie să stabilească măsura de responsabilitate personală a fiecărui membru al Curţii Constituţionale şi să-i tragă la răspundere conform legii", a spus Tkaciuk.

Reprezentantul partidului, Zurab Todua, s-a adresat Preşedintelui Igor Dodon şi deputaţilor Parlamentului care vorbesc despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate.

"Congresul civic nu are competenţa de a se adresa la Curtea Constituţională. Acest lucru îl poate face Preşedintele sau deputaţii. Dacă ei doresc într-adevăr alegeri anticipate, trebuie să conteste decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016", a subliniat Todua.

Participanţii la conferinţa de presă au spus că nu văd altă modalitate de a obţine alegeri anticipate.

"Este evident că deputaţii acestui Parlament se gândesc doar la cum să se menţină la putere, cum să îşi păstreze funcţiile şi privilegiile. Şi ei nu vor permite dizolvarea Parlamentului. Ei vor vota pentru orice persoană în funcţia de prim-ministru sau chiar pentru vreun portofoliu sau "kuliok" pentru a preveni dizolvarea Parlamentului", susţine Tkaciuk.




CONGRESUL CIVIC CONSIDERĂ CĂ VIITOARELE ALEGERI PREZIDENŢIALE SUNT O ÎNŞELĂCIUNE, UN CONFLICT CIVIL ŞI O CRIMĂ

Partidul Congresul Civic consideră că viitoarele alegeri prezidenţiale reprezintă o înşelăciune, un conflict civil şi o crimă. Despre aceasta au declarat, luni, într-o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG, liderii formaţiunii, care reprezintă "un partid al acţiunii colective".

"Cei care astăzi sunt la Guvern sau în Parlament îşi doresc să-şi păstreze funcţiile privilegiate de la cârma puterii. În acest scop, ei au inventat alegerile pe 1 noiembrie. Aceste alegeri sunt o minciună, un conflict civil şi o crimă. Şi atât. Cetăţenilor li s-a oferit posibilitatea să aleagă nu un şef de stat, dar o marionetă, o jucărie, o persoană cu atribuţii limitate. Acestea sunt motivele că timp de patru ani situaţia este tot mai rea", a declarat unul dintre liderii formaţiunii, Mark Tkaciuk.

El a remarcat că alegerile prezidenţiale "vor fi o problemă în plus, care în niciun caz nu va soluţiona problemele ţării".

"Alegerile sunt un pretext de a captura puterea, iar participanţii lor vor continua cauza lui Vladimir Plahotniuc. Mai mult, alegerile preşedintelui înseamnă şi conflict civil, un nou motiv de contradicţii între susţinătorii dezvoltării pe vectorul de Vest şi de Est. De aceea, alegerile parlamentare trebuie anulate şi trebuie demarată neîntârziat procedura de dizolvare a Parlamentului şi de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie să scăpăm de acest Parlament viciat", a conchis Tkaciuk.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.08.2020 02:10:04 Victor
    Nu stiu daca ei sunt gata sa intre in parlament nou?
  2. 04.08.2020 02:11:13 David
    Dl Tcaciuc stie bine cum sa face politica mare in Moldova.
  3. 04.08.2020 02:12:43 Mihai
    Dl Munteanu are si potential mare si perspectiva buna.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.