Reportaje

AMBASADORUL UE: LA MODIFICAREA CODULUI ELECTORAL, TREBUIE SĂ SE ŢINĂ CONT DE RECOMANDĂRILE COMISIEI DE LA VENEŢIA

15 septembrie, 2020
AMBASADORUL UE: LA MODIFICAREA CODULUI ELECTORAL, TREBUIE SĂ SE ŢINĂ CONT DE RECOMANDĂRILE COMISIEI DE LA VENEŢIA

La schimbarea legislaţiei electorale a Republicii Moldova, trebuie luate în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, spune ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Mikhalko.

Diplomatul a remarcat luni, în cadrul "Dialogurilor europene" de la agenţia de presă INFOTAG, că "recomandările Comisiei de la Veneţia ar trebui luate în considerare şi aprobate pentru ca alegerile să respecte standardele internaţionale".

El şi-a exprimat speranţa că viitoarele alegeri prezidenţiale "vor avea loc în mod liber şi onest, în primul rând - cu încrederea cetăţenilor".

"Este foarte important ca drepturile participanţilor, alegătorilor, observatorilor să fie respectate, deoarece fără aceasta, încrederea va fi subminată. De asemenea, este necesar ca toate problemele identificate la alegerile anterioare să fie rezolvate, deoarece tocmai din cauza acestora alegerile pot fi recunoscute ca nefiind libere. Este foarte important ca autorităţile să facă tot ce este necesar în această direcţie", a spus diplomatul.

În acelaşi timp, el a menţionat că una dintre măsurile necesare pentru îmbunătăţirea procesului electoral "ar trebui să fie modificările legislaţiei aprobate de Comisia de la Veneţia". Mikhalko a subliniat, de asemenea, că la schimbarea legislaţiei ar trebui luate în considerare recomandările Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, făcute după alegerile prezidenţiale anterioare şi referitoare la transparenţa finanţării candidaţilor, interzicerea participării la campanie a cultelor religioase etc.

Modificările aduse Codului Electoral, aprobate de parlament în prima lectură în iulie, au provocat discuţii în societate. În special, au fost criticate modificările pentru reducerea activităţii secţiilor de votare cu două ore, extinderea competenţelor CEC şi limitarea activităţii organizaţiilor neguvernamentale şi a observatorilor.

Partea moldovenească s-a adresat la Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia şi OSCE, în august, au făcut următoarele recomandări cu privire la modificările aduse Codului Electoral al Moldovei - "ar trebui reformulată dispoziţia care interzice participarea la campanii (" campanii pre-electorale ") a organizaţiilor neguvernamentale, a sindicatelor şi a organizaţiilor caritabile; dispoziţiile privind resursa administrativă ar trebui finalizate; amendamentele trebuie revizuite, astfel încât observatorii să poată monitoriza în continuare toate etapele procesului electoral; nicio delegare excesivă de autoritate către CEC nu ar trebui permisă, de exemplu, în sfera de aplicare a legislaţiei administrative "

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 15.09.2020 01:37:07 Horia
    Mihalco cunoaste toate detalie despre politica lui Dodon si PSRM...
  2. 15.09.2020 01:39:33 Jorjetta
    Dl Peter vre transparitatea la puterea, ce este pentru noi firesc si bine!
  3. 18.09.2020 12:45:45 Slavian
    Dl Mihalco are relatii le bune cu toate domeniile in Moldova, chiar si cu auritatiile tot.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.