Reportaje

SONDAJ: MAI MULT DE JUMĂTATE DIN CETĂȚENI SUNT ÎNCREZĂTORI CĂ CAMPANIA PREZIDENȚIALĂ SE DESFĂȘOARĂ FĂRĂ ÎNCĂLCĂRI

13 octombrie, 2020
SONDAJ: MAI MULT DE JUMĂTATE DIN CETĂȚENI SUNT ÎNCREZĂTORI CĂ CAMPANIA PREZIDENȚIALĂ SE DESFĂȘOARĂ FĂRĂ ÎNCĂLCĂRI

Mai mult de jumătate din cetățenii R. Moldova (52,2%) sunt încrezători că campania prezidențială se desfășoară fără nicio încălcare. Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, octombrie 2020: „Situația socio-politică din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Alți 24,5% dintre respondenți consideră că în perioada campaniei electorale sunt comise careva încălcări, iar 10,9% sunt siguri că există multe încălcări.

În același timp, doar 25,5% dintre respondenți sunt siguri că alegerile din R. Moldova se desfășoară în mod liber și corect, 46,5% sunt parțial siguri și 23,4% nu cred deloc în acest lucru.

Datele sondajului arată că, majoritatea respondenților vor participa cu siguranță sau cel mai probabil la alegerile prezidențiale (81,3%).

Potrivit sondajului, 31,8% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru președintele în exercițiu Igor Dodon. Pentru lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu ar vota 18,7% dintre respondenți, iar pentru liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase – 9,3% dintre respondenți.

Pentru liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, – 6,6%, pentru candidata Partidului „ȘOR” Violeta Ivanov – 4,7%, pentru candidatul Partidului Politic „Partidul Unității Naționale” (PUN) Octavian Țîcu – 1,7%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Tudor Deliu – 1,4%, iar pentru candidatul desemnat de Blocul electoral „UNIREA” Dorin Chirtoacă – 1,3%.

În același timp, 15,8% dintre respondenți încă nu au decis pentru cine ar vota, întrucât nu au încredere în niciunul dintre candidați, iar 7,9% dintre respondenți – nu vor participa la alegeri.
Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci 41,7% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru Igor Dodon (cu 0,1% mai mult decât în sondajul Vox Populi din luna septembrie 2020), iar pentru Maia Sandu – 24,5% dintre respondenți (-1,5%).

Cu toate acestea, dacă acești doi candidați trec în turul doi al scrutinului prezidențial, Igor Dodon ar obține 45,9%, iar Maia Sandu 38,2%. Șansele lui Igor Dodon de a obține victorie în turul al doilea au crescut cu 1,7% față de luna septembrie, iar șansele Maiei Sandu cu 0,9%, din cauza scăderii numărului indecișilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 1167 persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de 3%.

 

CEI MAI POPULARI DINTRE POLITICIENI SUNT IGOR DODON, MAIA SANDU, ANDREI NĂSTASE ȘI RENATO USATÎI
 
Cei mai populari politicieni din R. Moldova sunt Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase și Renato Usatîi (toți patru candidați la funcția de președinte al R. Moldova la alegerile din 1 noiembrie 2020).
 
Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, octombrie 2020: „Situația socio-politică din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).
 
Președintele ASDM, Victor Mocanu, a menționat că președintele în exercițiu Igor Dodon (26,1%) și lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu (15,4%) conduc clasamentul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor.
 
Mai mult decât atât, popularitatea lui Igor Dodon a crescut cu 1,6% comparativ cu datele unui sondaj similar din luna septembrie, în timp ce popularitatea liderii PAS, dimpotrivă, a scăzut cu 0,3%.
 
Aceștia sunt urmați de liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase – 7%, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi – 6,7%, președintele Partidului „ȘOR„ Ilan Șor – 5,1%.
 
În primarul de Chișinău Ion Cebanu au încredere 3,4% dintre respondenți, în președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi – 2,3%, în prim-ministrul Ion Chicu – 2,1%. Circa 2% dintre respondenți au încredere în președintele Partidului Comuniștilor (PCRM) Vladimir Voronin, iar 1,7% dintre respondenți în liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Pavel Filip. Liderul „Pro Moldova” Andrian Candu se bucură de încrederea a 0,8% dintre respondenți.
 
Cu toate acestea, 15,4% dintre respondenți la sondaj nu au încredere în niciunul dintre politicieni, iar 8,7% le-a fost dificil să răspundă la întrebare.
 
În același timp, majoritatea respondenților consideră că țara merge într-o direcție greșită (70,6%) și doar 22,3% consideră contrariul.
 
Circa 48,1% dintre respondenți la sondaj se identifică în categoria persoanelor cu venituri mici sau foarte mici. Iar 47% dintre respondenți se consideră a fi din categoria mijlocie sau se apropie de aceasta.

Potrivit președintelui ASDM, Victor Mocanu, „acest lucru denotă o situație instabilă în societate”.
 
Sondajul a fost realizat în perioada 26 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 1167 persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de 3%.

 

ÎN VIITORUL PARLAMENT AR ACCEDE NU MAI MULT DE CINCI POLITICE

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, nu mai mult de cinci partide politice ar accede în Parlament – Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Partidul „ȘOR”, Partidul Nostru (PN) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA).

Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, octombrie 2020: „Situația socio-politică din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentate marți, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, voturile ar fi distribuite după cum urmează – PSRM (30,4%), PAS (17,1%), Partidul „ȘOR” (8,3%), PN (8%). Alte partide politice nu vor atinge pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament (deși – Platforma „DA” se apropie de acesta – 4,7%)

Cu toate acestea, 15,6% dintre respondenți la sondaj încă nu au decis pentru cine vor vota, iar 7,8% dintre respondenți – nu vor participa la alegeri.

Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci cinci formațiuni politice au șansa de a accede în Parlament - PSRM (39,7%), PAS (22,3%), Partidul „ȘOR” (10,8%), PN (10,4%) și Platforma „DA” (6,1%).

Potrivit sondajului, prezența la vot la alegerile parlamentare anticipate va fi mai mare. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 69,8% dintre respondenți vor merge cu siguranță la vot, 11,9% – cel mai probabil și doar 15,7% – fie nu vor merge la vot cu siguranță, fie cel mai probabil nu vor face acest lucru.

În același timp, 46,3% dintre respondenți susțin că preferințele lor electorale nu s-au schimbat în ultimii ani, în timp ce la alți 33,4%, dimpotrivă, s-au schimbat.

De asemenea, 58,2% dintre respondenți la sondaj consideră că mass-media are o influență foarte puternică sau puternică asupra rezultatelor alegerilor. Circa 78,9% dintre respondenți consideră necesară introducerea unei legi care interzice „turismul politic”.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 septembrie - 8 octombrie pe un eşantion de 1167 persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de 3%.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.10.2020 02:04:08 deratizatorul
    Asosiatia Dermografilor de atatea ori s-a cuferit cu "sondajele" sale false si manipulatorii - marita recunoscuta ca FAKE NEWS - toxice pentru sanatatea umana.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.