Reportaje

ONG-URILE FINANȚATE DIN FUNDAȚII AMERICANE ȘI EUROPENE DUC UN RĂZBOI HIBRID ÎMPOTRIVA MOLDOVEI

21 octombrie, 2020
ONG-URILE FINANȚATE DIN FUNDAȚII AMERICANE ȘI EUROPENE DUC UN RĂZBOI HIBRID ÎMPOTRIVA MOLDOVEI

Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri), gestionate din exterior și finanțate din fundații americane și europene duc de câțiva ani un război hibrid împotriva R. Moldova, schimbând la necesitate puterea din țară. Opinia a fost exprimată de către deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Bogdan Țîrdea, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG.

El a făcut această concluzie, bazându-se pe conținutul cărții cu denumirea – „Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”, pe care a prezentat-o miercuri jurnaliștilor.

Ediția a fost publicată cu un tiraj de o mie de exemplare, în limba română. Prețul de vânzare cu amănuntul este de 300 de lei.

Autorul a menționat că în anul 1992, în R. Moldova erau înregistrate 38 de ONG-uri, în 2011 – 8200, iar la începutul anului 2020 erau deja 13 600 de ONG-uri.

„Legislația țării prevede că aceste structuri sunt apolitice, non-profit și neguvernamentale. Dar, din momentul în care R. Moldova a început să se concentreze pe apropierea de Uniunea Europeană (UE) și cooperarea cu NATO, activitatea ONG-urilor a crescut brusc”, a explicat deputatul.

Potrivit lui, doar din anul 1990 până în 2018, bugetul ONG-urilor s-a ridicat la 1,05 mlrd. de euro.

„Și asta doar potrivit rapoartelor oficiale. Principalii sponsori ai ONG-urilor sunt trei fundații din SUA și UE – Fundația „Soros”, Fondul Național pentru Democrație și Fondul European pentru Democrație. Toate aceste mii de „structuri publice” controlează implementarea reformelor în ministere, sunt membri ai consiliilor agențiilor de aplicare a legii, precum sunt Procuratura Generală, Autoritatea Națională de Integritate, Ministerul Afacerilor Interne etc. De fapt, acestea interferează cu activitățile statului, influențând procesele din cadrul acestuia. Mai mult, ONG-urile sunt implicate de bună voie în activități politice, purtând dialog cu diverși politicieni și partidele lor. Doar în ultimii ani ei au interacționat cu Vlad Filat și Iurie Leancă, iar acum și cu Maia Sandu”, a spus deputatul.

Bogdan Țîrdea consideră că există peste 100 de ONG-uri active, pe care fundațiile menționate mai sus, le folosesc în scopuri proprii, în special pentru lupta cu partidele de stânga.

„Ei se numesc reprezentanți ai „societății civile”, dar în realitate sunt „baroni ai societății civile”. Bugetele acestor ONG-uri sunt incomensurabile, de exemplu, cu bugetele spitalelor, care achită salariile medicilor, care, la rândul lor, salvează viețile a sute de pacienți. Declar că 26 de ONG-uri primesc de la 100 de mii de euro la 2,3 mil. de euro pe an. Unii luptă pentru drepturile persoanelor LGBT, cineva este îngrijorat de respectarea drepturilor omului în Transnistria, există pintre acestea și portaluri de știri și posturi de televiziune”, a spus politologul.

În opinia deputatului, ONG-urile „sunt o armată nouă care duce un război hibrid și este folosită ca instrument pentru colonizarea R. Moldova, împiedicând acțiunile autorităților țării în relațiile de prietenie și parteneriat cu Federația Rusă”.

El consideră că există aproximativ 80 de mii de voluntari în ONG-uri, numindu-i o adevărată „armată de propagandiști”, iar în perioada electorală finanțarea lor din Occident crește dramatic.

„De exemplu, în SUA, astfel de structuri au fost clasificate ca fiind agenți străini. Și în consecință au fost tratați respectiv. În R. Moldova, chiar și oficialii de aplicare a legii se tem de ONG-uri finanțate de SUA și UE”, a spus socialistul.

El a adus drept exemplu „campania pseudo-media lansată împotriva lui”.

„În așa-numita anchetă a „Ziarului de Gardă”, am fost numit cel mai bogat, aproape oligarh care trăia într-o zonă de elită. Veniți în zona mea de elită – satul Codru, dar luați și cizmele cu voi. Vă arăt locuința de 93 metri pătrați și automobilul în valoare de 21 mii de euro. Au fost publicate informații unde locuiesc, cine sunt rudele mele, adică au făcut publice datele cu caracter personal. În ceea ce privește activitățile deputatului, am participat la pregătirea a sute de proiecte de lege, am ajutat mii de oameni. Tot ceea ce se scrie în această presă este fals, pentru a aduce prejudiciu reputației unei persoane sau a unui politician. Același lucru se poate spune despre insinuările adresate candidatului la președinție Igor Dodon. Aceste mijloace de informare transmit în avans știri false spectatorilor și ascultătorilor. Astăzi, această rețea lucrează pentru a elimina candidatul din forțele de stânga în interesul candidatului Maia Sandu”, a conchis deputatul PSRM.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 22.10.2020 10:45:06 Boris
    Dl Tirdea are dreptate, numai ca el singur sa lupta cu armata adavarata de grantofagi!
  2. 22.10.2020 10:47:45 Boris
    Datorita granturi Moldova sa dezvolta, dl Tirdea!
  3. 22.10.2020 10:49:19 Fima
    Ce vointa politica si carater are dl Tirdea...
  4. 22.10.2020 10:50:45 Anton
    Cacoi molodet, bravo, smelo i po-mujschi!
  5. 22.10.2020 01:08:26 Vladimir
    Bogdan Tirdea are caracter si harizma, el este lider care are capacitatea si vointa politica ce nu ajunge petru multi politicenilor din Moldova.
  6. 22.10.2020 05:05:39 David
    Bravo Bogdan, ai dreptate!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.