Reportaje

SONDAJ: IGOR DODON ARE MAI MULTE ȘANSE SĂ OBȚINĂ VICTORIE ÎN TURUL DOI, DECÂT MAIA SANDU

23 octombrie, 2020
SONDAJ: IGOR DODON ARE MAI MULTE ȘANSE SĂ OBȚINĂ VICTORIE ÎN TURUL DOI, DECÂT MAIA SANDU

Actualul președinte Igor Dodon, care candidează pentru al doilea mandat în calitate de candidat desemnat de adunarea cetățenilor, are șanse mai mari de a câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale, decât candidata desemnată de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu.

Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, octombrie 2020 II: „Situația socio-politică din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, 32,5% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru președintele în exercițiu Igor Dodon. Pentru lidera PAS, Maia Sandu, ar vota 18,4% dintre respondenți, iar pentru liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase – 9,4% dintre respondenți.

Pentru liderul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, – 6,5%, pentru candidata Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov, – 4,9%, pentru candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, – 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, – 1,3%, iar pentru candidatul desemnat de Blocul electoral „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, – 1,2%.

În același timp, 16,7% dintre respondenți încă nu au decis pentru cine vor vota, întrucât nu au încredere în niciunul dintre candidați, iar 7,5% dintre respondenți – nu vor participa la alegeri.

Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci 42,9% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru Igor Dodon, iar 24,3% dintre respondenți pentru Maia Sandu.

Cu toate acestea, dacă acești doi candidați trec în turul doi al scrutinului prezidențial, Igor Dodon ar obține 47,5%, iar Maia Sandu 38,4%. În același timp, 14,1% dintre respondenți încă nu au decis pentru cine vor vota în turul doi al scrutinului prezidențial. Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci Igor Dodon poate câștiga într-un raport de 55,3% la 44,7%.

Mai mult de jumătate din cetățenii R. Moldova (61,4%) sunt încrezători că campania prezidențială se desfășoară fără nicio încălcare. Alți 20,3% dintre respondenți consideră că în perioada campaniei electorale sunt comise careva încălcări, iar 8,1% sunt siguri că există multe încălcări.

În același timp, doar 29,3% dintre respondenți sunt siguri că alegerile din R. Moldova se desfășoară în mod liber și corect, 45% sunt parțial siguri, iar 20,3% nu cred deloc în acest lucru.

Datele sondajului arată că, majoritatea respondenților vor participa cu siguranță sau cel mai probabil la alegerile prezidențiale (78,1%).

Sondajul a fost realizat în perioada 11 -20 octombrie pe un eşantion de 1183 de persoane din 79 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

SONDAJ: APROAPE JUMĂTATE DIN CETĂȚENII MOLDOVEI SUNT SIGURI CĂ EVENIMENTELE DIN 7 APRILIE 2009 SE POT REPETA ÎN VIITORUL APROPIAT

Aproape jumătate din cetățenii R. Moldova (48,6%) sunt încrezători că evenimentele din 7 aprilie 2009 se pot repeta în viitorul apropiat.

Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, octombrie 2020 II: „Situația socio-politică din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

În același timp, potrivit sondajului, 33,9% dintre respondenți consideră că acest lucru nu se va întâmpla, iar 17,5% nu au răspuns la această întrebare.
De asemenea, 33,7% dintre respondenți la sondaj sunt siguri că evenimentele din 7 aprilie reprezintă o „revoluție portocalie organizată de Occident”, alți 39,5% consideră o asemenea evoluție adevărată, iar 18% neagă o astfel de posibilitate.

În același timp, 20,2% dintre respondenți au calificat evenimentul drept „o provocare politică din partea Federației Ruse”, iar 62,7% nu cred în acest lucru. În faptul că protestele au fost o „provocare din partea UE” sunt încrezători sau cred în acest lucru – 35,3% dintre respondenți, iar 49,1% – neagă acest lucru. În faptul că protestele au fost o „provocare din partea SUA” sunt încrezători sau cred în acest lucru – 19,9% dintre respondenți, iar 56,3% – neagă acest lucru.

Alți 32,3% dintre respondenți sunt siguri că oligarhii și lumea criminală au avut de câștigat cel mai mult de pe urma evenimentelor din 7 aprilie, 43,5% împărtășește mai degrabă aceeași opinie, iar 16,8% dintre respondenți nu cred în acest lucru. Doar 0,7% dintre respondenți sunt siguri că, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, în primul rând, au câștigat cetățenii.

De asemenea, 43,9% dintre respondenți apreciază situația socio-politică din țară ca fiind tensionată, 31,2% – nici tensionată, nici calmă, iar 19,3% – ca fiind calmă.

Sondajul a fost realizat în perioada 11 -20 octombrie pe un eşantion de 1183 de persoane din 79 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 23.10.2020 06:51:25 Liviu
    Nu cred ca dl Usatii e atit de putin voturi...
  2. 23.10.2020 06:56:38 Fima
    In total dna Sandu sa obtina o victorie frumoasa!
  3. 24.10.2020 10:47:26 Marc
    Multi spuneau ca sondaj este pro-Dodon, da eu nu socot asa.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.