Reportaje

SONDAJ: DIFERENȚA ÎNTRE DOI CANDIDAȚI LA PREȘEDINȚIA MOLDOVEI ESTE MINIMĂ

09 noiembrie, 2020
SONDAJ: DIFERENȚA ÎNTRE DOI CANDIDAȚI LA PREȘEDINȚIA MOLDOVEI ESTE MINIMĂ

Există un decalaj minim între cei doi candidați la președinția Moldovei înainte de al doilea tur de scrutin. Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, noiembrie 2020: „Opțiunile electorale ale cetățenilor din Republica Moldova în preajma turului II al alegerilor prezidențiale”, prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Potrivit sondajului, 41,4% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru președintele în exercițiu Igor Dodon. Iar, pentru lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, ar vota 40,5% dintre respondenți.

În același timp, 6,2% dintre respondenți nu vor participa la alegeri, iar 11,9% susțin că le este dificil să răspundă. Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci 50,5% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru Igor Dodon, iar 49,5% dintre respondenți pentru Maia Sandu.

„Trebuie remarcat faptul că sondajul a fost realizat în localitățile țării și nu ține cont de opiniile reprezentanților diasporei și ale locuitorilor din Transnistria”, a subliniat președintele ASDM, Victor Mocanu.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (51,5%) preferă să vadă un bărbat în funcția de președinte, 27,9% – o femeie, alți 18% dintre respondenți consideră că sexul nu este important.

Potrivit sondajului, în al doilea tur al alegerilor se poate înregistra o participare înaltă la vot (deși opțională) - 71,9% dintre respondenți sunt siguri că vor participa cu siguranță la vot, alți 9,8% –cel mai probabil că vor participa.

De asemenea, potrivit sondajului, 37,7% dintre respondenți consideră că alegerile din Moldova se desfășoară în mod liber și onest, alți 42,5% sunt de acord parțial cu acest lucru și 15,1% nu sunt de acord. 70,3% dintre respondenți consideră că campania electorală se desfășoară fără încălcări, 17,8% – că există unele încălcări și 5,8% - că există multe încălcări.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-7 noiembrie pe un eşantion de 1177 de persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

SONDAJ: ÎN VIITORUL PARLAMENT AU ȘANSA DE A ACCEDE CINCI PARTIDE POLITICE

În cazul alegerilor parlamentare anticipate cinci partide politice ar putea accede în Parlament – Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Partidul „ȘOR”, Partidul Nostru (PN) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA).

Despre aceasta arată datele sondajului de opinie Vox Populi, noiembrie 2020: „Opțiunile electorale ale cetățenilor din Republica Moldova în preajma turului II al alegerilor prezidențiale”, prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, voturile ar fi distribuite după cum urmează – PSRM (31,9%), PAS (17,8%), Partidul „ȘOR” (8,2%), PN (8%). Alte partide politice nu vor atinge pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament (deși – Platforma „DA” se apropie de acesta – 4,6%).

Cu toate acestea, 7,4% dintre respondenți la sondaj încă nu au decis pentru cine vor vota, iar 15,7% dintre respondenți nu vor participa la alegeri.

Ţinând cont doar de numărul alegătorilor decişi, atunci cinci formațiuni politice au șansa de a accede în Parlament - PSRM (41,5%), PAS (23,1%), Partidul „ȘOR” (10,7%), PN (10,4%) și Platforma „DA” (6%).

Mai mult de jumătate dintre respondenții sondajului (52,4%) evaluează pozitiv posibilitatea organizării alegerilor anticipate în anul curent, iar 39,9% dintre respondenți – negativ.

Potrivit sondajului, prezența la vot la alegerile parlamentare anticipate va fi înaltă. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 65,7% dintre respondenți vor merge cu siguranță la vot, 16,2% – cel mai probabil că vor merge și doar 15,7% – fie nu vor merge la vot cu siguranță, fie cel mai probabil nu vor face acest lucru.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-7 noiembrie pe un eşantion de 1177 de persoane din 81 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

 

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.