Reportaje

VINERI, CALM VA ORGANIZA O ACȚIUNE DE PROTEST ÎMPOTRIVA PLAFONĂRII TAXELOR LOCALE

26 noiembrie, 2020
VINERI, CALM VA ORGANIZA O ACȚIUNE DE PROTEST ÎMPOTRIVA PLAFONĂRII TAXELOR LOCALE

Primari de sate, comune, orașe și municipii, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) vor organiza vineri, 27 noiembrie, de la ora 11.00, o acțiune de protest împotriva unor măsuri de politică fiscală pentru anul 2021 prin care se intenționează plafonarea taxelor locale, încălcarea principiilor constituționale, legale și internaționale ale autonomiei locale, limitarea drepturile și libertățile fundamentale ale autorităților locale și reducerea posibilităților APL de a soluționa efectiv problemele locuitorilor satelor și orașelor din Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, președintele CALM, Tatiana Badan, a spus că acțiunea de protest va începe din fața sediului Ministerului Finanțelor, fiind urmată de un MARȘ spre sediul Guvernului.

„Scopul evenimentului este de a sensibiliza Ministerul Finanțelor, Guvernul, autoritățile centrale și opinia publică privind impactul negativ al plafonării taxelor locale și altor măsuri ale politicii fiscale asupra autonomiei locale, capacității APL de a-și exercita atribuțiile și de asigura cetățenii cu servicii publice de calitate, implementării angajamentelor asumate în domeniul democrației locale și descentralizării, dar și imaginii R. Moldova pe plan intern și extern”, a spus ea.

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a numit politica de impozitare a Ministerul Finanțelor drept „umilință pentru toți primarii”.

„Proiectul demonstrează că Ministerul ne consideră incapabili să gestionăm bugetele locale și să atragem investiții. La urma urmei, taxele locale au fost o sursă de cofinanțare pentru proiectele de investiții”, a spus ea.

Casian a reamintit că, în 2014, Curtea Constituțională a decis neconstituțională plafonarea impozitelor locale.

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a calculat că în patru ani aceasta este a șaptea încercare a Guvernului de a plafona impozitele locale. El nu exclude faptul că Cabinetul de miniștri promovează această politică fiscală „în favoarea unor mari agenți economici”.

„Misiunea Guvernului este să elaboreze reguli pentru gestionarea impozitelor locale, dar să nu le limiteze, fără coordonarea cu autoritățile locale. Deși sute de primari dezaprobă inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale, la această etapă vor fi respectate măsurile de protecție împotriva COVID-19, iar la evenimentul din 27 noiembrie vor participa câțiva reprezentanți ai APL din fiecare raion, în limitele regulilor admisibile. Sperăm că vom fi auziți și nu va fi necesar să revenim la acțiuni de protest de amploare”, a spus Furdui.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 26.11.2020 05:21:43 Lidia
    Nu cred ca greva si protest este ceva normal in situatia la care sa afla Moldova.
  2. 26.11.2020 05:23:15 Boris
    Cred ca ministerul are dreptate...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.