Reportaje

FRANȚA VA SPRIJINI MOLDOVA ÎN PROCESUL DE IMPLEMENTARE A REFORMELOR – AMBASADORUL PASCAL LE DENFFE

27 noiembrie, 2020
FRANȚA VA SPRIJINI MOLDOVA ÎN PROCESUL DE IMPLEMENTARE A REFORMELOR – AMBASADORUL PASCAL LE DENFFE

Franța va sprijini Moldova în procesul de implementare a reformelor menite să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor. Despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG a anunțat ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, E.S. Pascal Le Deunff.

El a reamintit că Uniunea Europeană oferă asistență semnificativă Moldovei în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

„De asemenea, cu sprijinul și finanțarea UE, în Moldova sunt în curs de implementare multe proiecte privind reformarea sistemului de justiție, dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea educației, asistenței medicale și sferei sociale. Franța finanțează bugetul UE în proporție de 17%. Aceasta înseamnă că 17% din asistența UE acordată Moldovei revine Republicii Franceze”, a subliniat diplomatul.

În plus, el a menționat că Franța finanțează independent un șir de proiecte importante în Moldova. Ambasadorul a vorbit despre patru domenii de cooperare cu participarea financiară a Guvernului francez.

Primul se referă la implementarea unui proiect în cadrul implementării reformei sistemului judiciar. În special, cu sprijinul Franței, se implementează un proiect în domeniul probațiunii, care vizează aplicarea unei pedepse alternative pentru infracțiuni, menită să înlocuiască închisoarea, inclusiv pentru minori și alte categorii de cetățeni.

Al doilea domeniu se referă la îmbunătățirea activității avocaților și a calificărilor acestora.

„Planificăm să implementăm acest proiect împreună cu Lituania în 2021, după aprobarea conceptului de reformare a justiției. Proiectul va avea un buget de 1 milion de euro”, a spus Pascal Le Deunff.

A treilea domeniu vizează protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, dezvoltarea democrației și a egalității. În acest sens, se acordă asistență victimelor violenței. De asemenea, joi, se organizează cursuri pentru ofițerii de poliție și carabinieri, care sunt implicați în acordarea ajutorului victimelor în cazurile de violență domestică.

„În acest domeniu, acordăm o atenție deosebită punerii în aplicare a prevederilor Convenției de la Istanbul, precum și protecției drepturilor femeilor și copiilor și sprijinului mass-media independente”, a subliniat ambasadorul.

Al patrulea domeniu de cooperare se referă la acordarea ajutorului în sfera asistenței medicale.

„În martie, Franța a fost printre primele țări care au acordat asistență Moldovei în lupta împotriva COVID-19. Și continuăm să oferim un asemenea sprijin. În plus, oferim asistență specialiștilor moldoveni în domeniul transplantului, astfel încât transplantarea să se efectueze în cele mai bune condiții și să salveze cât mai multe vieți în Moldova”, a spus Pascal Le Deunff.

Potrivit lui, Franța finanțează anual 3-4 proiecte importante în Moldova. Participanții la acestea sunt selectați în bază de concurs.

Joi, în Moldova a fost lansat un astfel de proiect – „Managementul durabil al deșeurilor în zona central - estică a țării: un proiect de cooperare descentralizată franco-moldovenească”. Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de 18 luni. Bugetul acestuia este de 200 de mii de euro.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 27.11.2020 12:57:47 David
    Franta totdeauna era alaturi de Moldova.
  2. 30.11.2020 07:16:06 Galina
    Speram ca asa si o sa fie cum declara dl ambasador.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.