Reportaje

PLAFONAREA TAXELOR LOCALE ESTE ÎN DETRIMENTUL STATULUI, BUSINESSULUI MIC ŞI MIJLOCIU, DAR ŞI DOMENIULUI AGROINDUSTRIAL

01 decembrie, 2020
PLAFONAREA TAXELOR LOCALE ESTE ÎN DETRIMENTUL STATULUI, BUSINESSULUI MIC ŞI MIJLOCIU, DAR ŞI DOMENIULUI AGROINDUSTRIAL

"Plafonarea taxelor locale este dezaprobată nu doar de autorităţile publice locale, dar şi de businessul mic şi mijlociu, cât şi de asociaţiile din domeniul agroindustrial", declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

"Plafonarea taxelor locale este o lovitură dură asupra mediului de afaceri mic şi mijlociu. Marii perdanţi ai acestei iniţiative sunt comunităţile locale, businessul mic şi mijlociu, dar şi reprezentanţii domeniului agroindustrial. Aceasta este poziţia noastră comună expusă în cadrul discuţiilor, dar şi mesajelor pe care le-am primit", a declarat directorul executiv al CALM.

Potrivit lui Viorel Furdui, nu au niciun temei toate argumentele Guvernului de a plafona taxele locale pentru a proteja mediul de afaceri.

"Plafonarea taxelor locale este doar în interesul unor grupuri foarte înguste şi obscure de afacerişti. Dacă vom analiza atent cotele maxime ale plafoanelor propuse, ne vom convinge că ele prejudiciază, în primul rând, mediul de afaceri mic şi mijlociu. Anume acolo au fost stabilite plafoane de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cele actuale. Se lasă impresia că Ministerul Finanţelor sugerează APL să crească veniturile lor din contul creşterii taxelor locale pentru antreprenorii mici şi mijlocii. În acelaşi timp, plafoanele avantajează doar interesele unor companii foarte mari şi prospere."

Directorul executiv al CALM a afirmat că plafonarea taxelor locale nu este susţinută nici de asociaţiile de profil din domeniul agroindustrial. "Într-un mesaj al asociaţiilor de profil din domeniul agroindustrial se menţionează că sunt regiuni mai bine sau mai slab dezvoltate şi anume Consiliile locale trebuie să stabilească taxele locale. Dacă veniturile vor fi prea mari atunci comunităţile locale nu vor avea investitori, dacă acestea vor fi prea mici, atunci nu vor avea surse pentru dezvoltarea comunităţilor.

În condiţiile în care nu au de câştigat ca urmare a plafonării taxelor locale nici statul, nici comunităţile locale, nici businessul mic şi mijlociu, nici domeniul agroindustrial, Viorel Furdui a întrebat pe cine protejează iniţiatorii acestei măsuri?

Directorul executiv al CALM a reiterat solicitarea către Procuratură, CNA şi alte organe de justiţie să stabilească ale cui interese sunt reprezentate în cadrul politicii fiscale pentru anul 2021. Totodată, directorul executiv al CALM a cerut Ministerului Justiţiei să se expună asupra constituţionalităţii acestui proiect.

Cât priveşte declaraţia semnată în favoarea plafonării de către reprezentanţii unor asociaţii de business, inclusiv ale unor investitori străini, Viorel Furdui a menţionat că printre aceştia există neînţelegeri în ceea ce vizează limitarea drepturilor APL. "Discutând cu unii semnatari ai acestei declaraţii am ajuns la concluzia că, de fapt, unii dintre ei, în realitate, se pronunţă împotriva plafonării taxelor locale, dar susţin stabilirea unor reguli clare de joc în procesul de stabilire a taxelor locale, măsuri solicitate de mai mult timp de CALM."

Viorel Furdui a atras atenţia că plafonarea taxelor locale este neconstituţională, iar în 2014 Curtea Constituţională s-a pronunţat în această privinţă. Tot Curtea Constituţională a stabilit că Guvernul nu este în drept să stabilească plafoane pentru taxele locale, ci doar unele principii, reguli.

În acest context, CALM a invitat mediul de afaceri si autorităţile statului la dialog în vederea elaborării acestor metodologii, instrucţiuni şi regulamente pentru APL în vederea eliminării oricăror neînţelegeri în procesul de stabilire a taxelor locale.

Viorel Furdui a remarcat că zilele trecute a avut loc o masă rotundă cu participarea experţilor naţionali şi internaţionali în domeniul finanţelor publice şi economiei. Principala concluzie a experţilor a fost că plafonarea taxelor locale în R. Moldova este prematură, iar majoritatea participanţilor au spus că nu e necesară. În acest sens, este necesară revizuirea întregului sistem de finanţe locale. În opinia lui Viorel Furdui, graba din prezent şi argumentele statului trezesc semne de întrebare privind buna credinţă a iniţiatorilor plafonării taxelor locale.

În data de 27 noiembrie, mai mulţi primari au protestat împotriva plafonării taxelor locale considerând că această prevedere va afecta autonomia locală şi va avantaja unele grupuri de interese înguste, în detrimentul comunităţilor locale şi cetăţenilor.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 01.12.2020 01:13:14 Fima
    Poate deputatii pot sa sutin primarii nostrii?
  2. 01.12.2020 01:15:19 Alexei
    De ce dl Chicu este inpotriva, nu intaleg.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.