Reportaje

ASOCIAȚIILE AGRICOLE SE OPUN MAJORĂRII COTEI TVA DE LA 8% LA 12%

01 decembrie, 2020
ASOCIAȚIILE AGRICOLE SE OPUN MAJORĂRII COTEI TVA DE LA 8% LA 12%

Reprezentanții a zece Asociaţii de producători agricoli din Republica Moldova se opun majorării cotei TVA de la 8% la 12% pentru produsele agricole (măsuri propuse de Guvern în proiectul de politică fiscală pentru anul 2021).

Directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a declarat marți la o conferință de presă la agenția INFOTAG că, această măsură nu a fost discutată cu reprezentanții industriei și „ar putea duce la o înrăutățire și mai accentuată a situației, după seceta fără precedent din acest și scăderea semnificativă a producției”.

Reprezentanții Asociațiilor susțin că „majorarea cotei va duce la o creștere a plăților încasate de la producătorii agricoli în 2021 cu 700 de mil. de lei”.

Potrivit directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, introducerea acestei măsuri „va duce la faliment generalizat în sector”.

„Nu am întâlnit niciodată o asemenea aroganță din partea Guvernului. Sau ei se cred cei mai mari experți din sector, așa-numiții „tehnocrați” sau urmăresc un alt scop - de a ajuta companiile mari”, a spus el.

Dezacordul față de măsura propusă a fost exprimat de „Moldova Fruct”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Federația Producătorilor Agricoli FARM, Asociația Producătorilor de Struguri de Masă, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte „LAPTE”, Asociația „MOVCA”, Asociația Producătorilor de Carne, Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă, Asociația „UniAgroprotect”.

Aceștia au cerut partidelor parlamentare să iasă la dialog pentru a găsi o soluție reciproc acceptabilă la problemă. Miercuri, la ora 11.00, asociațiile intenționează să organizeze o acțiune de protest în centrul Chișinăului.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 02.12.2020 09:36:02 Pavel
    Agrarienii au dreptate!
  2. 02.12.2020 09:41:05 Maria
    TVA trebue sa ramina 8% si punctu!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.