Reportaje

ASOCIAŢIA FARMACIŞTILOR: LEGEA PRIVIND FARMACIILE MOBILE "SUBMINEAZĂ SĂNĂTATEA POPULAŢIEI"

23 decembrie, 2020
ASOCIAŢIA FARMACIŞTILOR: LEGEA PRIVIND FARMACIILE MOBILE "SUBMINEAZĂ SĂNĂTATEA POPULAŢIEI"

Adoptarea legii "Farmaciile mobile" nu contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, consideră preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova, Ion Zgîrcu. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la INFOTAG el a spus că, într-o pandemie, "este extreme de important controlul cumpărătorilor de medicamente din farmacii".

"Dacă acest lucru este posibil în farmaciile staţionare, atunci în cele mobile nu este posibil. De asemenea, va fi imposibil să fie urmărit regimul de stocare a medicamentelor. Dacă nu va fi spravegheat acest proces, atunci medicamentele nu doar că nu vor fi de folos, dar vor face şi mai rău", a spus farmacistul.

El a atras atenţia asupra faptului că legea (aprobată de parlament la 16 decembrie la depunerea deputaţilor partidului Şor) nu oferă o interpretare a ceea ce este o "farmacie mobilă".

"Ar putea fi un automobil, un terminal, o căruţă cu medicamente. Legea nu spune că un farmacist trebuie să vândă medicamente, ci spune că un "specialist instruit". Se pare că orice persoană, după ce a ascultat 10 lecţii de la distanţă, este capabilă să vândă medicamente", a comentat specialistul.

Zgîrcu a comunicat că există 1400 de farmacii în Republică, dintre care 900 sunt în oraşe, iar restul sunt în sate.

"Sunt peste 150 de farmacii cu un singur proprietar. Acestea sunt farmacii individuale şi ele vor pătimi cel mai mult din legea adoptată. Farmaciile mobile vor "ucide" pur şi simplu micile farmacii locale", a spus el, subliniind că statul ar trebui să controleze vânzarea de medicamente.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.12.2020 04:50:29 David
    Nu stiu daca consilierii sunt gata sa dau pentra asa ceva 40 000 000 de lei. Ei toti sunt prea sghirtit...
  2. 23.12.2020 04:54:24 David
    Nas Sor svoego dobilsea, hotea i sumcu, v cotoroi daval denighi ne pocazal bilise.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.