Reportaje

DIRECTORUL ABS RECYCLING: "GUVERNUL NU A INVESTIT ÎN COLECTAREA SEPARATĂ A DEŞEURILOR"

27 ianuarie, 2021
DIRECTORUL ABS RECYCLING: "GUVERNUL NU A INVESTIT ÎN COLECTAREA SEPARATĂ A DEŞEURILOR"

"Autorităţile, atât centrale, cât şi primăria Chişinăului, nu au investit niciun leu în colectarea separată a deşeurilor", a declarat marţi Sergei Balica, directorul fabricii de reciclare ABS Recycling.

Potrivit acestuia, din cauza lipsei de sprijin din partea autorităţilor locale, compania a fost la un pas de faliment şi aproximativ 200 de angajaţi din Bubuieci, printer care sunt şi presoane care fac parte din familii numeroase, vor rămâne fără câştiguri.

"Suntem o structură apolitică. Activitatea noastră este una economică. Sortarea deşeurilor menajere nu este rentabilă. Prin urmare, în absenţa sprijinului din partea administraţiei capitalei (care astăzi este principalul furnizor de deşeuri din ţară), acest lucru duce la falimentul unei companii private. Fabrica sortează 12 tipuri de deşeuri, inclusiv şapte tipuri de deşeuri din plastic. Punctele ABS funcţionează în toată ţara, inclusiv Bălţi şi Orhei. Majoritatea deşeurilor nerganice sunt exportate în Europa", a spus antreprenorul.

El a menţionat că unele grupuri de lucru privind "problema sortării gunoiului" au fost înfiinţate în cadrul consiliului municipal al capitalei imediat după alegerile locale.

"În Chişinău, fiind capitală, problema gestionării deşeurilor şi prelucrarea ulterioară a acestora, întrebarea nu este în niciun caz inactivă. În cadrul şedinţelor grupurilor de lucru, experţi independenţi au stabilit costul prelucrării unei tone de gunoi la 260 de lei. Suntem gata să propunem 200 de lei, dar au considerat că este un element de şantaj. Credem că este necesară o linie de prelucrare. Acum este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească. Suntem pregătiţi pentru parteneriat, compromis şi nu ne angajăm în şantaj", a explicat Balica.

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a anunţat recent că "activitatea ABS Recycling este o afacere profitabilă".

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 27.01.2021 11:24:00 Victor
    Dl Balica este singur in RM care sa face ceva in acest sector.
  2. 27.01.2021 11:29:16 Xoria
    Sunt de acord cu dl Balica, el are dreptate la 100 de procente.
  3. 27.01.2021 11:35:01 Trofim
    Noi trebue sa facem ca la tarile scandinave si atunci cu gunoi nu sa avem probleme.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.