Reportaje

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CREAŢIEI INTELECTUALE (ANPCI) A ADRESAT UN APEL PRESEDINTELUI MAIA SANDU

29 ianuarie, 2021
ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CREAŢIEI INTELECTUALE (ANPCI) A ADRESAT UN APEL PRESEDINTELUI MAIA SANDU

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI) a expediat o scrisoare deschisă preşedintelui Maia Sandu, în care îşi exprima sprijinul în lupta împotriva corupţiei din guvern. Despre acest lucru a comunicat joi directorul asociaţiei, Iurie Gheorghiţa, într-o conferinţă de presă organizată la agenţia INFOTAG.

Conţinutul mesajului se referă la o decizie ilegală a Curţii Supreme de Justiţie din 29 decembrie 2020, care, potrivit directorului ANPCI, va intra în istoria modernă drept una dintre cele mai murdare decizii în materie de jurisprudenţă internaţională şi internă. Judecătoarea Tamara Pleşca-Doneva, care pretinde că este reprezentantul Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, are legătură cu această decizie, care afectează activitatea Asociaţiei.

ANPCI atrage atenţia preşedintelui asupra Agenţiei pentru Proprietatea Intelectuală din Moldova (AGEPI), care, potrivit Asociaţiei, s-a transformat dintr-un organism de stat într-o structură care protejează interesele grupurilor individuale. Conducerea asociaţiei este revoltată de poziţia AGEPI în legătură cu structurile drepturilor de autor. Numai în ultimii trei ani, aceştia au colectat 50 de milioane de lei din taxe pentru drepturile de autor. Dar autorii lucrărilor nu au primit partea lor 60%.

Veaceslav Daniliuc, piesei "Hora din Moldova", a spus că autorii vor să fie auziţi.

"Am aplicat şi ne vom adresa la AGEPI cu cererea de a ne proteja drepturile de autor", a spus el.

Celebrul interpret Ricu Vodă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că, prin complicitatea statului, cineva "constant bagă mâna în buzunarul lui ...".

"De ce cineva obţine beneficii materiale pentru drepturile de autor ale lui Ghorghe Voda, în timp ce el însuşi nu primeşte nimic. Melodiile mele se aud la zeci de posturi de radio care deduc taxe pentru acest lucru, dar, în calitate de autor, nimeni nu mă plăteşte pentru asta", a spus el indignat, îndemnând autorităţile "să le dea autorilor dreptul de a lucra".

ANPCI a invitat deţinătorii drepturilor de autor şi agenţii economici la eforturi comune.

"Împreună, vom corecta mai rapid şi mai eficient situaţia în beneficiul tuturor", se arată în apelul ANPCI adresat preşedintelui Moldovei.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 29.01.2021 06:09:50 Fima
    De ce AGEPI are asa atitudenea fata de autori?
  2. 29.01.2021 06:14:00 Nicolae
    Sunt de acord cu dl Ricu Vodă! Asa si este acum in Moldova.
  3. 29.01.2021 06:19:46 Leonid
    Sunt de acord cu dl Gheorghita.
  4. 30.01.2021 04:03:50 Fadei
    Gospoja Sandu uje dala ucazanie - RAZOBRATISEA i vinovnih POSADITI!!!
  5. 30.01.2021 04:08:04 Borislav
    Problema data nu este cea mai acuta pentru Moldova...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.