Reportaje

DRUMARII CER CONDUCERII DE VÂRF A MOLDOVEI AMÂNAREA PUNERII ÎN APLICARE A STANDARDELOR EUROPENE PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2021

26 aprilie, 2021
DRUMARII CER CONDUCERII DE VÂRF A MOLDOVEI AMÂNAREA PUNERII ÎN APLICARE A STANDARDELOR EUROPENE PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2021

Asociației drumarilor antreprenori din Moldova a făcut apel la conducerea de vârf a țării, solicitând să amâne implementarea standardelor europene. Motivul este că industria nu este pregătită să pună în aplicare noile cerințe pentru asfalt și materiale de construcție specificate în Directivele europene.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la agenția INFOTAG, președintele Asociației Boris Gherasim a declarat că cererile repetate ale lucrătorilor rutieri către Ministerul Economiei în această privinţă nu au produs niciun rezultat.

„Din această cauză, reabilitarea de primăvară a drumurilor încă nu este realizată în Moldova, deoarece întreprinderile nu produc asfaltul conform noilor standarde. Din acest motiv, fiecare gaură de la o zi la alta devine tot mai mare sau apar alte găuri mai mici, care în viitor vor necesita costuri mult mai mari pentru reparațiile drumurilor”, a spus el.

Un alt participant la conferință, președintele Asociației inginerilor consultanți Valeriu Severin, a spus că lucrătorii rutieri înțeleg importanța tranziției la standardele europene.

„Tranziția va îmbunătăți calitatea renovării și construcției drumurilor, care va dura mai mult. Dar acum industria este nepregătită pentru tranziție și, prin urmare, recomandăm prelungirea extinderii tranziției la standardele UE, pe care Moldova este obligată să le îndeplinească în temeiul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană”, a spus el.

Pentru trecerea la standardele rutiere ale Uniunii Europene, conform estimărilor, vor fi necesari 100 de milioane de lei, care ar trebui alocați de către antreprenori. Adresându-se Parlamentului, președintelui și guvernului, participanții la conferința de presă au subliniat că în alte țări, de exemplu, în România, statul a oferit sprijin financiar pentru o astfel de tranziție, ceea ce nu se întâmplă în Moldova.

„În România vecină, termenele au fost amânate de două ori, în timp ce Polonia a amânat implementarea lor de trei ori”, au specificat constructorii.

Boris Gherasim a spus că, din cauza perioadelor de nefuncționare, peste 200 de specialiști au renunțat la contractele organizaţiilor de construcție.

„Și acest proces capătă amploare, deoarece oamenii au nevoie de câștiguri pentru a-și întreține familiile”, a spus el.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 26.04.2021 05:05:25 Ionut
    Dl Gherasim are dreptate nu sunt ptagatita ramura pentru standarte europene!
  2. 26.04.2021 05:07:13 Vlad
    DE ce ministeru economiei nu intalege, parca totul este clar si simplu ca buna ziua?
  3. 26.04.2021 05:09:16 Lorentio
    Nimeni ni stie ce fel de standarte, de ce atiit de tirziu, afara deja este luna mai!
  4. 27.04.2021 09:27:17 Alexei
    Socot ca drumarii au dreptate!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.