Reportaje

FERMIERII SATULUI COPCEAC AU ACUSAT ȘEFII COOPERATIVEI „KOLKHOZ” DE ACȚIUNI RĂU INTENȚIONATE

14 iulie, 2021
FERMIERII SATULUI COPCEAC AU ACUSAT ȘEFII COOPERATIVEI „KOLKHOZ” DE ACȚIUNI RĂU INTENȚIONATE

Trei fermierii din satul Copceac, din autonomia găgăuză i-au acuzat pe liderii cooperativei „Kolkhoz” de acțiuni rău intenționate împotriva lucrătorilor ei și de deteriorare a echipamentului.

Liderul uneia din ferme, Dmitrii Cordan, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la INFOTAG, că el și colegii săi prelucrează de câțiva ani cote de teren închiriate de la săteni.

„Întocmim toate documentele privind relația noastră cu sătenii pe cheltuiala noastră. În baza rezultatelor recoltei, oferim țăranilor ceea ce este scris în ele. De exemplu, anul trecut au fost 500 kg de grâu și 100 kg de floarea-soarelui, în timp ce cooperativa a dat doar 300 kg de grâu și 30 kg de floarea-soarelui. În pofida faptului că prelucrează pământul oamenilor, nu îl înregistrează legal”, a spus el.

Cordan a subliniat că dezacordurile cu membrii cooperativei au dus la incidente grave.

„În 2020, un tractor și un plug (în valoare de peste 470 de mii de lei) au fost incendiate pe teritoriul unui companii de servicii auto privat. În înregistrările video se vede cum o persoană necunoscută toarnă de două ori lichid inflamabil pe echipament, în mod clar nu se grăbește și este sigur că va fi lipsit de pedeapsă. Poliția locală a deschis un dosar și apoi l-a suspendat, „din lipsă de probe”, a spus fermierul, menționând că el și colegii săi sunt disperați.

Fermierul Valeriu Manastîrli a spus că pe 19 iunie a avut loc un alt incendiu, ce a cuprins o combină agricolă în valoare de 4 milioane de lei.

„Şi în acest caz a fost un incendiu evident, deoarece o persoană necunoscută a intrat în hangarul închis, care nu are ferestre, special cu acest scop. Echipamentele tehnice nu funcționează în timpul recoltării, când o zi hrăneşte un anul. Ne pun beţe în roţi, iar oamenii legii nu  fac dreptate, dar încalcă legea”, a spus el, subliniind că victimele au apelat în mod repetat la autoritățile autonomiei și la agențiile locale de aplicare a legii.

Aceștia s-au adresat președintelui Maia Sandu și Procuraturii Generale, organizațiilor internaționale și ambasadorilor Turciei și Rusiei cu o cerere de a-i ajuta să rezolve conflictul tărăgănat.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 15.07.2021 10:31:45 Sergiu
    Acest oameni au 100 de procente dreptate.
  2. 15.07.2021 02:39:13 Iraclie
    Interesant dna Vlash stie despre asta?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.