Reportaje

OAMENII DE ŞTIINŢĂ DIN MOLDOVA CONSIDERĂ DREPT IMPORTANTĂ PARTICIPAREA LA PROIECTUL "MONITOX"

15 septembrie, 2021
OAMENII DE ŞTIINŢĂ DIN MOLDOVA CONSIDERĂ DREPT IMPORTANTĂ PARTICIPAREA LA PROIECTUL "MONITOX"

Oamenii de ştiinţă din Republica Moldova consideră că este extrem de importantă participarea la proiectul inter-european "MONITOX - Reţea de cooperare interdisciplinară în Bazinul Mării Negre pentru monitorizarea comună durabilă a migraţiei compuşilor toxici în mediu, evaluarea îmbunătăţită a stării ecologice şi a impactului substanţelor dăunătoare asupra sănătăţii umane şi prevenirea expunerii populaţiei".

Coordonatorul proiectului din Moldova, Elena Zubcova, a amintit marţi la o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG că acesta a fost lansat în 2018 şi a fost finanţat în mare parte din bugetul Uniunii Europene.

"De atunci, sute de oameni de ştiinţă din institute din mai multe ţări, inclusiv România, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Grecia, au avut ocazia să studieze starea surselor supraterane şi subterane, aerului şi solului. S-au făcut mii de analize, ceea ce a făcut posibilă determinarea exactă a conţinutului de metale grele, săruri, compuşi toxici din acestea. Cu ajutorul tehnicilor moderne, am obţinut o imagine reală a mediului înconjurător", a spus ea.

Zubcova a spus, de asemenea, că obiectivul proiectului este de a consolida cooperarea regională transfrontalieră pentru a îmbunătăţi monitorizarea comună asupra poluării mediului cu substanţe toxice şi un schimb mai bun de metodologie a analizei, datelor şi informaţiilor cu privire la starea ecologică şi impactul substanţelor nocive asupra sănătăţii umane.

Costul proiectului este de 952 mii euro, din care 92% este contribuţia UE.

Au fost studiate Dunărea de Jos, delta Dunării, Prutul de Jos, bazinul de scurgere a Nistrului, râul Nestos (în Grecia).

Profesorul, fizicianul-inginer Antoaneta Ene de la Universitatea din Galaţi a amintit că interacţiunea cu partenerii moldoveni şi ucraineni a început încă din 2009.

"În pofida pandemiei, au fost organizate seminare online, pagina MONITOX pe Facebook a fost foarte activ vizitată, au fost organizate şapte expediţii diferite, două în Moldova pentru a studia starea râurilor Nistrul şi Prut. Acest parteneriat s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru toate părţile implicate şi oamenii de ştiinţă -de la fizicieni şi chimişti la zoologi şi geologi", a spus ea.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 15.09.2021 11:24:07 David
    Moldova are mare nevoe in asa fel de proecte, bine ca UE sa sustina pe savantii nostrii.
  2. 15.09.2021 11:26:20 Trofim
    Au fost studiate Dunărea de Jos, delta Dunării, Prutul de Jos, bazinul de scurgere a Nistrului, râul Nestos (în Grecia)...Asa cercetari costa mult fiindca lucrarile sunt scumpe.
  3. 15.09.2021 11:28:02 Vadim
    Eu am increderea in aceia ce declara dna Elena Zubcova.
  4. 15.09.2021 11:31:44 Nichifor
    Ce vreau sa admit asta este colaborarea intre savantilor Moldovei si savantii din alta tari.
  5. 17.09.2021 12:19:23 Fima
    Interesant si actual, bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.