Reportaje

EX-SECRETAR AL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: FĂRĂ REALEGEREA PREȘEDINTELUI CNOS SPORTUL NU SE VA DEZVOLTA

29 septembrie, 2021
EX-SECRETAR AL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: FĂRĂ REALEGEREA PREȘEDINTELUI CNOS SPORTUL NU SE VA DEZVOLTA

Fostul secretar de stat pentru tineret și sport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ivan Gheorghiu, consideră că „fără realegerea președintelui Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) din Moldova, sportul nu va putea avansa și dezvolta.

El a declarat marți, într-o conferință de presă la agenția INFOTAG, că vina pentru acest lucru sunt stagnarea și închiderea completă, atât pentru stat, cât și pentru public, a activităților la acest post al lui Nicolae Juravschi.

Gheorghiu a reamintit despre conflictul său cu șeful CNOS, care, în perioada pregătirii Jocurilor Olimpice de vară, a acuzat Ministerul Educației că refuză finanțarea.

„Bineînțeles, am fost gata să alocăm bani. Dar pe baza unui contract semnat. Lui Juravschi i s-a pus întrebarea: „Pentru ce competiții și pentru ce sportivi vor fi cheltuite sumele?” Răspunsul a fost următorul: „Dați bani și veți obține rezultat!”, a spus Gheorghiu, subliniind că fondurile publice nu ar trebui cheltuite în acest fel.

Fostul secretar de stat nu a fost de acord că o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo este o limită pentru sportul Moldovei.

„Această medalie a fost adusă de Canoistul Serghei Tarnovschi, al cărui antrenor la ultima etapă a fost Juravschi. Pe lângă succesul elevului, el va primi un premiu de 2 mil. lei. Dar am avut cel puțin cinci potențiali concurenți la medalie în echipa națională. Cu toate acestea, la formarea delegației oficiale, Juravschi nu a inclus în mod arbitrar în componența sa, de exemplu, un medic pentru Halterofilul moldovean Marin Robu și un alt antrenor pentru luptătoarea Anastasia Nichita. Victoria în competițiile de acest nivel este alcătuită din multe circumstanțe și lipsa unui medic în minute responsabile poate duce la un rezultat dezamăgitor. Și lipsa de sprijin din partea mentorului – duce la o pierdere în următoarea luptă. Apropo, Anastasia în prima ei luptă și-a învins rivala, care se afla pe locul doi în clasamentul mondial al luptătorilor. A existat potențial, dar din cauza acțiunilor CNOS și ale lui Juravschi, avem ceea ce avem. Această stare de fapt în sport trebuie schimbată”, spune Ivan Gheorghiu, președintele Federației de Lupte.

El a subliniat că sunt în toi pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

„Avem deja patru cote la biatlon. Pot fi selectate opt cote. Dar Juravschi spune prin diferite mijloace media că biatlonul nu are perspective. Băieții nu au primit niciun ban din fondurile de asistență pentru instruire de la organizații internaționale. Dar, pot obține cu adevărat acești bani”, este sigur Gheorghiu.

Potrivit lui, șase litigii sunt pornite împotriva lui Juravschi.

„Conducerea mai multor federații, care, dintr-un motiv necunoscut, nu au primit finanțare de la CNOS, cer explicații în ceea ce privește alegerea lui Juravschi prin e-mail. Dar avocații și reprezentanții CNOS perturbă în mod sistematic ședințele instanțelor, pur și simplu neprezentându-se la ele. Ce este acesta, dacă nu un alt exemplu de desconsiderare față de alții, inclusiv instituțiile statului?”, s-a indignat Gheorghiu.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 29.09.2021 10:46:14 Petrea
    Dl Juravschi nu are ce sa spuna?
  2. 29.09.2021 10:50:44 Valentin
    Principal ca tot o sa fie transparent si cinstit la congres...
  3. 29.09.2021 12:41:49 Horia
    Dl Juravschi a mincat limba, el tacea, adica nu are ce sa spune.
  4. 19.10.2021 09:28:39 Maia
    Doresc certificato electronic vaccino covd

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.