Reportaje

ÎNCEPÂND CU 15 OCTOMBRIE, ÎN MOLDOVA A FOST LANSATĂ CAMPANIA NAȚIONALĂ „JUST TEST”

15 octombrie, 2021
ÎNCEPÂND CU 15 OCTOMBRIE, ÎN MOLDOVA A FOST LANSATĂ CAMPANIA NAȚIONALĂ „JUST TEST”

În perioada 15 octombrie - 30 noiembrie 2021, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat larg, desfășoară Campania Națională „JUST TEST”.

Reprezentanții organizației au declarat, vineri, la o conferință de presă la agenția INFOTAG că principalele obiective ale campaniei sunt promovarea testării la HIV și reducerea stigmatizării și discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV.

În cadrul campaniei, au fost create oportunități fără precedent de a afla statutul HIV de sine stătător, rapid și nedureros: pentru prima dată în Moldova, testul rapid poate fi obținut gratuit în rețeaua Farmacia Familiei sau chiar livrat la domiciliu.

Coordonatorul Programului național pentru prevenirea și controlul HIV / SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală, Iurie Climașevschi, a menționat că în acest moment în Moldova sunt înregistrate aproximativ 10 mii de persoane cu HIV, dintre care 7 mii sunt supuse terapiei antiretrovirale.

„Dar există o altă cifră bazată pe cercetări – numărul aproximativ de persoane infectate cu HIV din țară. Vorbim despre 15 mii de oameni. Iar obiectivul nostru principal este să identificăm aceste 15 mii. Acest lucru nu se face pentru statistici. HIV nu are simptome clinice, dacă nu există boli concomitente. Efectuarea unui test este singura opțiune este de a identifica și a începe terapia”, a spus el.

Directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga, a menționat că „partea bună este că persoanele seropozitive trăiesc o viață absolut normală, dacă află despre boală și încep să ia tratamentul antiretroviral la timp, în acest caz, ei duc o viață deplină, cei dragi sunt în siguranță și copiii lor se nasc sănătoși”.

El a explicat că „JUST TEST” este un proiect social care vizează distrugerea stigmatizării și discriminării, dezvoltarea valorilor sociale și o viață sigură pentru toată lumea.

„Peste 50 de parteneri naționali și internaționali sunt implicați în campania de promovare a testării la HIV. Faptul unirii unui număr mare de oameni cu un singur scop - de a face viața tuturor mai liniștită și mai bună - trebuie împărtășit tuturor celor care nu sunt indiferenți față de problema vieții persoanelor cu HIV, care înțeleg că fiecare din noi poate să se ciocnească cu acest lucru și care este gata să transmită aceste informații persoanelor apropiate. Suntem siguri că acest lucru îi privește pe toți. Fiecare persoană este importantă”, a spus el.

Potrivit lui, cunoscând statutul HIV, „persoana își asigură o viață lungă și liniștită în orice circumstanțe”.

„Epidemia se va termina numai atunci când vom înceta stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV și vom începe să tratăm virusul conștiincios”, a subliniat Ruslan Poverga.

Campania Națională „JUST TEST” este realizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” sub egida Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile cu sprijinul financiar al Instituției publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății, „Alianței pentru sănătatea publică”, Ucraina și Primăriei municipiului Chișinău.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 15.10.2021 05:04:59 David
    Ce fac acesti oameni este foarte si foarte necesar penytu Moldova.
  2. 15.10.2021 05:07:22 Vica
    Ceva trebue sa ajuta si statu - Republica Moldova pentru acesti oameni, socot eu.
  3. 15.10.2021 05:20:13 Roman
    А какой бюджет кампании? Это не озвучили
  4. 06.11.2021 01:30:03 Valeriu
    Foarte ciudat... campanie națiobală sub denumire in limbă străină )))))

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.