Reportaje

SVPM CERE AUTORITĂȚILOR SĂ FACĂ TOT POSIBILUL PENTRU A DESCHIDE SEZONUL DE VÂNĂTOARE

02 noiembrie, 2021
SVPM CERE AUTORITĂȚILOR SĂ FACĂ TOT POSIBILUL PENTRU A DESCHIDE SEZONUL DE VÂNĂTOARE

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM) este indignată de indiferența Ministerului Mediului față de aspirațiile membrilor uneia dintre cele mai mari organizații obștești din Republica Moldova și cere aprobarea cât mai curând posibilă a cotelor de recoltare a speciilor de animale sălbatice în sezonul 2021-2022, chiar dacă cu o întârziere de două luni.

Președintele societății, Oleg Ciocoi, a declarat marți, într-o conferință de presă la agenția de presă INFOTAG, că noua Lege a vânătorii și fondului cinegetic a fost adoptată în urmă cu trei ani, dar încă nu poate fi pusă în aplicare din cauza întârzierii creării cadrului de reglementare de către departamentele responsabile.

„Acum o lună, Guvernul a aprobat regulile de vânătoare, dar acestea nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial și nu au intrat în vigoare. Iar Ministerul Mediului nu a stabilit cotele de recoltare în sezonul curent”, a spus el indignat.

Specialistul principal al organizației, Mihail Șerbliuc, a menționat că vânătorii „nu sunt doar cei care împușcă animalele și păsările”.

„Ei, mai presus de toate, au grijă de lumea animală, asigură hrană suplimentară iarna. Ei fac atât contribuții bănești (până la 700 de lei pe an, fiecare), cât și lucrează câte trei zile fiecare la fondul forestier”, a spus el.

Potrivit vicepreședintelui societății, Andrei Munteanu, suspendarea vânătorii „aduce și un anumit rău: echilibrul ecologic este perturbat, numărul prădătorilor (șacali, vulpi) este în creștere, provocând pagube mari țăranilor, deoarece distrug păsările și animalele domestice”.

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, în numele a peste 15 mii de membri, a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a asigura drepturile legale la vânătoare. Aceasta insistă „pe aducerea în fața justiției a celor vinovați de amânarea (sabotarea) în mod deliberat a adoptării unor regulamente ce au dus la probleme la deschiderea sezonului de vânătoare” și avertizează că, dacă „solicitările vânătorilor vor fi ignorate, societatea va fi nevoietă să recurgă la măsuri adecvate”.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 02.11.2021 05:44:27 Grigore
    Situatia este c-am proasta!
  2. 02.11.2021 05:46:20 Nina
    Dl Mihail Șerbliuc are dreptate, asa si este, Vânătorilor sa dezvolta aceasta ramura in Republica Moldova.
  3. 02.11.2021 05:47:11 Svetlana
    Este situatia trista de aceia ca statu si functionarii de rang innalt nu vor sa fac ce trebue.
  4. 02.11.2021 05:48:29 Nicolae
    Dl Oleg Ciocoi este bun conducator, asitiatia in ultimii ani sa dezvolta dinamic, sunt multe rezultate frumoase.
  5. 03.11.2021 11:18:01 Liviu
    Acest fapt ne arata ca statu este slab si nu face fata de probleme care apar de fie care zi.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.