Reportaje

CU SPRIJINULUI CEHIEI, LA CHIȘINAU A FOST DESCHIS UN CENTRU DE ASISTENȚĂ PENTRU COPIII CU AUTISM

17 decembrie, 2021
CU SPRIJINULUI CEHIEI, LA CHIȘINAU A FOST DESCHIS UN CENTRU DE ASISTENȚĂ PENTRU COPIII CU AUTISM

Datorită sprijinului Agenției Cehe de Dezvoltare, la Chișinău a fost lansat un Centru de intervenție timpurie care-i va ajuta pe copiii cu diagnosticul prezumtiv de autism.

Coordonatorul proiectului „Ajutorarea copiilor cu autism și boli genetice rare”, Andrei Gîrleanu, a declarat, joi, la o conferință de presă la Infotag, că „aceasta este doar una dintre cele mai semnificative realizări ale proiectului, care a început în ianuarie 2018 și se va încheia înainte de noul an”.

El a subliniat că problema autismului este un fenomen nu doar în Moldovei, dar și al al altor numeroase țări ale lumii.

„La soluționarea acestor probleme, în majoritatea statelor lucrează împreună autoritățile, asociațiile publice ale părinților copiilor cu autism și organizațiile internaționale. În acest sens, ne-a ajutat foarte mult experiența Cehiei, unde există metode și practici pentru depășirea acestui sindrom și implicarea copiilor în viața socială activă a societății moderne”, a spus specialistul.

Potrivit lui, odată cu apariția centrului la Chișinău, a devenit posibilă aprecierea clară a diagnosticului unui copil suspectat de autism.

„La sfârșitul anului 2018 aveam 1.400 de copii cu această problemă în toată țara, iar anul acesta, datorită muncii centrului, au fost identificați 360 de copii cu autism. Este important să stabilim acest diagnostic într-un stadiu incipient, pentru a identifica ulterior opțiunile de adaptare socială a minorilor”, a spus Gîrleanu.

Bugetul proiectului depășește 900 de mii de euro. Cu aceste fonduri au fost create două echipe mobile de specialiști pregătiți, care se pot deplasa în teritoriu pentru a acorda asistență în situație de criză familiilor în care există copii cu suspiciuni de afecțiuni genetice.

„Cu ajutorul partenerilor cehi, au fost realizate numeroase campanii, de exemplu, au fost publicate 300 de ghiduri pentru părinții copiilor cu autism, a fost organizată o excursie de 20 de persoane în Cehia, au fost organizate zeci de traininguri și cursuri online”, a spus coordonatorul proiectului.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 20.12.2021 01:10:56 Danut
    Toate proecte care realizeaza in Moldova Cehia, au rezonans bun, ele sunt foarte practice si atractive.
  2. 20.12.2021 01:12:24 David
    Moldova merita sa aiba asa centru.
  3. 20.12.2021 03:33:56 Sveatoslav
    Bine ca centru sa face diagnostica corecta!
  4. 21.12.2021 12:53:46 Nina
    Multumesc ambasadei Republicii Ceha pentru asa ajutor!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.