Reportaje

A FOST CREATĂ O ORGANIZAȚIE PENTRU ACORDAREA DE ASISTENŢĂ DATORNICILOR ÎN SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR VIZÂND VÂNZAREA FORȚATĂ A PROPRIETĂȚII

17 ianuarie, 2023
A FOST CREATĂ O ORGANIZAȚIE PENTRU ACORDAREA DE ASISTENŢĂ DATORNICILOR ÎN SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR VIZÂND VÂNZAREA FORȚATĂ A PROPRIETĂȚII

Societatea evaluatorilor independenți (SEI) și Organizaţia republicană a executorilor judecătoreşti (OREJ) au semnat, marți, un acord prin care se înființează Organizația de sprijin „Maiak”. Principalul scop al parteneriatului este de a-i ajuta pe datornici în vânzarea proprietăților, fără factori coercitivi, pe principiile eficienței maxime.

Într-o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”, directorul executiv al SEI, Dumitru Tărăburcă, a remarcat că vânzările forțate reprezintă aproximativ 20% din piața imobiliară, dar, în același timp, cadrul normativ din Republica Moldova reglementează foarte slab acest segment de vânzări.

„Având în vedere acest fapt, pot exista multe discuții despre legitimitatea lor, dar de foarte multe ori acțiunea este pe primul loc, apoi judecățile. Prin urmare, de regulă, rezultatul acestor discuții este o concluzie clară din start, iar retragerea fondurilor debitorului are loc într-un format consolidat. Vânzările forțate sunt larg răspândite nu numai în procedurile de executare silită, în rândul populației și pe piața imobiliară rezidențială. Sunt utilizate pe scară largă în chestiuni de garanții, procese de insolvență ale întreprinderilor”, notează expertul.

Potrivit acestuia, în toamna anului 2022, SEI a realizat un sondaj în sectorul bancar din Moldova, pentru a afla „care sector sau segment al pieței imobiliare provoacă cea mai mare îngrijorare”.

„Sondajul a fost realizat în departamentele de credit și departamentele pentru vânzarea activelor gajate. Răspunsul a uimit. Practic 100% dintre respondenți au menționat bunurile imobiliare destinate depozitării şi păstrării mărfurilor. Concluzia este tristă - Moldova rămâne fără potențial comercial și în aceste condiții va fi greu de realizat mobilizarea activelor”, a spus Tărăburcă.

El menţionează că ceea ce se întâmplă pe acest segment al Republicii Moldova este contrar normelor europene, în special, prevederilor Tratatului de funcționare a UE.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 17.01.2023 05:19:55 Vica
    Demult trebue sa avem asa ceva la noi in Moldova!
  2. 17.01.2023 05:23:26 Grigore
    Dna Salari nu sa ne propune ceva rau - numai aceia ca are rost si lichiditatea innalta.
  3. 19.01.2023 05:49:00 David
    Bine, daca ei pot sa fac macar ceva-ceva in ecest domeniu la noi.
  4. 19.01.2023 05:53:37 Stela
    Dumitru Tărăburcă este specialist cu mare experienta, asta cunosc mult oameni la noi.
  5. 19.01.2023 06:01:52 Cristina
    Sa vedem ce o sa fie peste sase luni...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.