Русский Română

Se merită investiția?

ÎN AUGUST, CURSUL LEULUI MOLDOVENESC ESTE INFLUENŢAT DE TACTICA DEALERILOR BĂNCII NAŢIONALE ŞI DE FLUXUL DE VALUTĂ ÎN NUMERAR

04 august, 2023
ÎN AUGUST, CURSUL LEULUI MOLDOVENESC ESTE INFLUENŢAT DE TACTICA DEALERILOR BĂNCII NAŢIONALE ŞI DE FLUXUL DE VALUTĂ ÎN NUMERAR
Doi factori au un impact semnificativ asupra pieţei valutare din Republica Moldova în primele zece zile ale lunii august: comportamentul dealerilor Băncii naţionale (BNM) şi oferta în creştere de valută în numerar - dolari americani şi euro. Această opinie este împărtăşită de dealerii băncilor comerciale cu care a discutat corespondentul agenţiei "INFOTAG".

"Luni, 31 iulie, a "îngheţat" situaţia cu devalorizarea moderată a leului, ceea ce a însemnat încetarea consolidării valutelor convertibile şi recuperarea de către leu a poziţiilor pierdute ca urmare a cererii de valută forte", a spus dealerul uneia dintre băncile sistemice.

El a sugerat că creşterea bruscă a cererii pentru valută în a treia decadă a lunii iulie a fost cauzată de cererea mare pentru achiziţionarea acesteia de către Energocom, care a fost satisfăcută de două bănci mari. Miercuri, 2 august, nedorind o apreciere prea accentuată a leului, dealerii BNM au cumpărat de pe piaţă mai mult de o jumătate din valuta oferită spre vânzare - peste 4 milioane de dolari. "Dacă nu ar fi achiziţionarea de valută "în exces" de pe piaţă de către autoritatea de reglementare, atunci cursul de schimb ar scădea din nou la nivelul de 17,50 MDL: 1 dolar şi posibil chiar ar fi mai mic decât acest prag psihologic. Fără îndoială, dacă BNM va fi prezentă pe piaţă, situaţia cursului leului va rămâne stabilă", consideră dealerii. Nota "INFOTAG": Pentru joi, 3 august, BNM a stabilit următoarele cotaţii oficiale: 17,8185 MDL:1 dolar şi 19,5612 MDL:1 euro, ridicând cursul monedei naţionale faţă de dolar şi euro.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 04.08.2023 02:15:05 Lera
    Tot timpu in august leul nostru este putin mai puternic!
  2. 04.08.2023 02:16:33 Fima
    Este normal chind leul nostru este puternic...
  3. 05.08.2023 04:30:35 Stas
    Daca dilerii spun asa, ei stiu bine situatia pe piata valutara.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.