Politică

(VIDEO) MINISTRUL DE EXTERNE AL MARII BRITANII: „CEL MAI BUN AJUTOR MILITAR PENTRU MOLDOVA VA DEVENI SPRIJINUL PENTRU UCRAINA ÎN RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA RUSIEI”

16 martie, 2023

Ministrul pentru afaceri externe și dezvoltare internațională al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, a spus că „cea mai bună asistență militară pentru Moldova va fi sprijinirea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei”. Potrivit „INFOTAG”, el a declarat acest lucru la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susţinute împreună cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor cu privire la posibila asistenţă militară acordată republicii, el a spus că în acest moment nu există ameninţări militare directe împotriva Moldovei.

„Am luat act de faptul că amenințările militare directe au fost reduse prin retragerea Rusiei în sudul Ucrainei. Acum trebuie să ajutăm Ucraina să se apere. Ei trebuie și vor primi tehnologie și echipamente moderne conform standardelor NATO. Și le vor folosi pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse. Acum, a ajuta Moldova înseamnă a ajuta Ucraina în război. (...). L-am întrebat pe Nicu Popescu ce poate face Marea Britanie pentru a ajuta Moldova. Iar el a răspuns: „Ajutaţi-i pe ucraineni să se apere”. Și asta arată că moldovenii au o înțelegere strategică a esenței conflictului de la granița lor. Și aceasta merită ajutorul nostru”, a subliniat ministrul britanic.

Totodată, el a menționat că Republica Moldova se confruntă cu numeroase amenințări hibride.

„Reducerea aprovizionării cu resurse energetice a Moldovei nu este o acțiune întâmplătoare a Rusiei. Aceasta este o parte integrantă a pedepsei pe care Vladimir Putin încearcă să o aplice poporului Moldovei. El crede că Moldova a făcut o greșeală integrându-se mai strâns în familia europeană extinsă. Dar știm că Republica Moldova este pe drumul cel bun - pe calea democrației, consolidării instituțiilor statului, crearea unei justiții independente, care să lupte împotriva corupției. Moldova face ceea ce trebuie. Și pentru asta, cu aroganța sa caracteristică, Putin caută să pedepsească Moldova – pentru că a făcut ceea ce trebuie”, a subliniat Cleverly.

Potrivit lui, din acest motiv Marea Britanie a făcut apel la țările europene să sprijine Moldova în drumul său către Uniunea Europeană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.