Politică

OLIGARHUL ŞI DEPUTATUL FUGAR ILAN ŞOR A FOST CONDAMNAT LA 15 ANI DE DETENŢIE

14 aprilie, 2023

Președintele partidului Şor, oligarhul și deputatul moldovean fugar Ilan Şor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Potrivit „INFOTAG”, un asemenea verdict a fost pronunţat în seara zilei de joi de Curtea de apel Chișinău.

Președintele comisiei parlamentare juridice, numiri și imunităţi, Olesea Stamate, a scris pe pagina ei de facebook că „verdictul este definitiv și nu poate fi atacat”. Mai mult, Curtea de apel a dispus confiscarea tuturor bunurilor lui Ilan Şor, care fuseseră anterior sechestrate.

„În sfârșit, un caz în care justiţia a triumfat şi în ţara noastră! Șor - condamnat definitiv de Curtea de apel la 15 ani de închisoare! Oriunde ar servi el detenția, în Israel sau Moldova - bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului - 5 miliarde de lei! Și asta doar pe dosarul pe care s-a dat decizia azi, mai urmează și altele”, a scris Stamate.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Ilan Şor, care a fost reținut în mai 2015, a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraudă și spălare de bani. Verdictul nu a intrat în vigoare, fiind atacat cu recurs la Curtea de apel. La început, dosarul a fost trimis la Curtea de apel Cahul. Pe parcursul a patru ani, şedinţele de judecată, sub diverse pretexte, au fost amânate de peste o sută de ori. După aceea, dosarul a fost returnat la Curtea de apel Chişinău.

Potrivit procurorilor, Şor este unul dintre principalii participanți și beneficiari ai furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova în anul 2014, alături de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Şor era acționar la două bănci, care ulterior au trebuit lichidate. El este soțul cântăreţei ruse Jasmin (Жасмин).

Şor a fugit din Moldova după schimbarea puterii în iunie 2019 și se ascunde de justiția moldovenească în Israel. Fiind în străinătate, a fost ales de două ori, în 2019 și 2021, ca deputat al parlamentului pe listele partidului său Şor.

În luna mai, Curtea constituțională a Moldovei, la cererea guvernului, va examina chestiunea interzicerii partidului Şor, din cauza finanțării netransparente a acestuia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.