Social

PRODUSE DE TUTUN, MAI SCUMPE DIN 2023: GUVERNUL PROPUNERE O MAJORARE DE 25%, CU 10% MAI MULT DECÂT SE PLANIFICA

14 noiembrie, 2022

Autoritățile speră să câștige mai mulți bani la bugetul de stat prin majorarea cotei accizei la produsele de tutun cu 25%. Propunerea se conține în proiectul de lege al Politicii Fiscale pentru anul 2023, care a fost prezentat de Ministerul Finanțelor. Deși calendarul aprobat de Guvern pentru anii 2020-2023 prevede o majorare de 15% pentru produsele de tutun, acum, Executivul vine cu o majorare mai mare.

Proiectul Politicii Fiscale pentru anul viitor prevede majorare accizei cu 25% pentru țigările cu filtru și fără filtru, rezervele de tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, țigări de foi și trabucuri.

Această majorare contravine calendarului fiscal de 3 ani aprobat de Executiv în 2020, care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%.

În același timp, acciza pentru tutunul pentru fumat și tutunul destinat rulării în țigarete rămâne la același nivel fixat în calendarul fiscal.

Potrivit proiectului, modificarea respectivă va asigura creșterea suplimentară a veniturilor pe perioada anului 2023 cu aproximativ 618 milioane de lei, iar scopul acestei măsuri este maximizarea veniturilor bugetare și reducerea treptată a consumului.

Totodată, Guvernul vine cu un termen limită pentru alinierea accizei la produsele de tutun din Moldova la Directiva UE. Astfel, până în 2025, se propunere o creștere accelerată pentru a atinge nivelul european de 90 de euro pentru 1000 de țigarete.

De menționat că, la momentul aprobării calendarului fiscal, autoritățile au decis să urmeze o abordare balansată, fixând rata accizei de 15% la produsele de tutun, având în vedere riscul comerțului ilicit și puterea de cumpărare a consumatorilor, pe umerii cărora sunt transferate toate majorările de taxe.



Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2022.11.14 16:54 Galina
    Este bina ca statu majoreaza actixe la productia de tutun!
  2. 2022.11.14 16:59 Boris
    Osibaiutsea te, cto dumaet, cito esli dorogo, to nicto ne cuoit...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.