Transnistria şi Găgăuzia

PARTIDUL SOCIALIŞTILOR PLEDEAZĂ PENTRU RELUAREA CÂT MAI GRABNICĂ A ACTIVITĂŢII PLENARE A FORMATULUI „5+2”

14 martie, 2023

Partidul socialiștilor pledează pentru relansarea cât mai grabnică a activității plenare a formatului de negocieri „5+2”, întrucât „nu există o alternativă pentru acest format pe dimensiunea soluționării pe termen lung a diferendului transnistrean”. După cum a relatat pentru „INFOTAG” serviciul de presă al formaţiunii, acest lucru a fost declarat de membrul Comitetului executiv al PSRM, fostul viceprim-ministru pentru reintegrare Olga Cebotari la o întrevedere de luni cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling.

Potrivit ei, „blocarea formatului „5 + 2” și lipsa, la modul practic, a noilor runde de negocieri, începând cu 2019, nu permit elaborarea unor soluții eficiente în problema transnistreană”. Cebotari consideră, de asemenea, că „actuala guvernare de la Chișinău nu manifestă interes pentru identificarea unui consens național în domeniul principiilor de bază de reintegrare a regiunii transnistrene”.

Socialiștii au cerut autorităților „să renunțe la orice formă de provocare, presiune informațională, manipulare și propagandă, de dragul menținerii păcii și securității pe Nistru”, subliniind „rolul deosebit al Misiunii OSCE în acest proces”.

„Părțile au convenit că prin eforturi comune se poate contribui la dezvoltarea unui dialog constructiv ce va conduce la reintegrarea deplină a Republicii Moldova”, se arată în mesaj.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.