Transnistria şi Găgăuzia

DELEGAŢIA MOLDOVEI ÎN CUC A PUS LA ÎNDOIALĂ VERIDICITATEA DECLARAȚIILOR TIRASPOLULUI DESPRE ACTELE DE TERORISM PREVENITE

31 martie, 2023

Delegația Republicii Moldova în Comisia unificată de control (CUC) a atras atenția asupra „unor mecanisme ale operațiunii de menținere a păcii pe care le-au încălcat structurile de forță transnistrene”. Acest fapt i-a fost comunicat „INFOTAG” de către serviciul de presă al Biroului pentru reintegrare, după ședința ordinară săptămânală a CUCde joi.

Biroul a precizat că este vorba despre rapoartele delegației transnistrene în CUC referitoare la descoperirea la Bender a „unei cantităţi semnificative (8 kg) de exploziv RDX, care ar fi fost destinat efectuării unor atacuri teroriste împotriva liderilor transnistreni și delegației oficiale a OSCE”.

Delegația moldovenească în CUC și-a exprimat nedumerirea „de ce partea transnistreană n-a sesizat comandamentul militar al forțelor de menținere a păcii pentru a documentarea faptului de către observatorii militari și de ce a fost ignorat protocolul care prevedea deplasarea obligatorie a observatorilor militari la locul în care a fost descoperită muniția?”.

Reprezentanții Chișinăului au atras atenția asupra faptului că Tiraspolul nu a oferit „nicio informație concretă, confirmată oficial, cu excepția acuzațiilor zgomotoase și goale exprimate în mass-media împotriva părții moldovenești”.

Delegația Republicii Moldova a declarat că este „neconstructiv și lipsit de perspective să se utilizeze standarde duble și metode de manipulare a mecanismelor operațiunii de menținere a păcii”.

„Solicităm delegației regiunii transnistrene să înceteze agravarea situației din Zona de securitate și să respecte necondiționat documentele de bază ale operațiunii de menținere a păcii în interesul păcii și stabilității pe Nistru”, se arată în document.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2023.03.31 17:51 Nicolae
    Nimeni nu are nici o credinta in asa ceva.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.