Transnistria şi Găgăuzia

MECANISMUL FORȚELOR DE MENŢINERE A PĂCII POATE FI DISCUTAT NUMAI DE PĂRȚILE CARE AU SEMNAT ACORDUL DIN 1992 - BIROUL DE REINTEGRARE

10 mai, 2023

Aspectele legate de mecanismul forțelor de menținere a păcii din Transnistria pot fi discutate doar de părțile care au semnat Acordul din 1992, prin care a fost instituit mecanismul forțelor de menținere a păcii. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru se precizează într-un comentariu al Biroului de reintegrare de pe lângă guvernul Moldovei în legătură cu solicitarea „șefului reprezentanței regiunii transnistrene la Moscova, Leonid Manakov”, care i-a cerut Rusiei suplimentarea numărului pacificatorilor.

„În primul rând, trebuie clarificată întrebarea referitoare la statutul așa-numitei reprezentanțe din numele căreia se prezintă dl Manakov. De mai bine de patru ani Chișinăul așteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând, referitor la mecanismul de pacificare se pot pronunţa părțile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 și nicidecum persoane ce n-au nicio atribuție la acest mecanism”, a menţionat Biroul.

Reprezentantul Transnistriei la Moscova, avocatul Leonid Manakov, a spus că „în Transnistria i se solicită Rusiei să mărească numărul forțelor de menținere a păcii, ținând cont de creșterea riscurilor de securitate”.

El a menționat că inițial contingentul rus era format din șase batalioane de puști motorizate, dar în 1995 Moscova a decis să-și reducă numărul la două batalioane, adică la 450 de oameni.

Contingentul de menținere a păcii din Transnistria este format din aproximativ 800 de persoane - aproximativ 400 din Rusia și câte 200 din Moldova și regiunea transnistreană. Forțele de menținere a păcii acționează în conformitate cu acordul moldo-rus din 21 iulie 1992, semnat de președinții Moldovei și Rusiei, Mircea Snegur și Boris Elțin.

Rusia nu a răspuns încă solicitării Tiraspolului de suplimentare a forţelor de menținere a păcii în Transnistria, fapt confirmat pe 8 mai de secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, în timp ce răspundea la întrebările jurnaliştilor.

„Nu. Nu încă. Prin urmare, nu este nimic de spus aici ”, le-a spus Peskov reporterilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2023.05.10 14:55 Stas
    Fara acordu Moldovei asa ceva nu este posibil.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.