Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA PROPUNE O REUNIUNE INTERNAȚIONALĂ DE CONSOLIDARE A ÎNCREDERII ÎN FORMATUL „5+2”

17 mai, 2024

Transnistria a propus organizarea unei reuniuni internaționale de consolidare a încrederii în formatul „5+2”. Negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a declarat jurnaliștilor după o întrevedere cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrean, relatează INFOTAG.

„Nu există nimic nou. Ar fi corect să se revină la această practică. Pentru că medierea internațională în dialogul părților nu este suficientă”, a declarat Ignatiev după întâlnirea care a avut loc vineri la biroul OSCE din Bender.

Ignatiev consideră că simplul fapt că a avut loc întâlnirea în formatul „1+1” „este deja un element pozitiv”.

„Mai ales pe fundalul declarațiilor părții moldovenești, a omologului meu din parte Moldovei într-un celebru interviu. Atunci, el a spus că Moldova negociază, dar acum doar pune Transnistria în fața faptului, informează despre unele acțiuni unilaterale, ceea ce este categoric inacceptabil. Acest tip de interacțiune nu poate fi numit negociere”, a declarat Ignatiev.

Negociatorul din partea nerecunoscutei Transnistria a spus că, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la începutul negocierilor, partea transnistreană a propus semnarea unei declarații privind susținerea metodelor exclusiv pașnice și constructive de soluționare a problemelor reciproce prin dialog. Ignatiev a spus că au înmânat proiectul de document părții moldovenești și altor participanți la procesul de reglementare (din formatul 5+2 – „I”).

„În mod preliminar, vis-a-visul meu a spus că nu a văzut elemente negative în acesta, dar partea moldovenească a avut nevoie de timp pentru a-l studia...”, a spus Ignatiev.

Serebrean a spus că Ignatiev l-a citat greșit.

„Eu am spus (în interviu) că Chișinăul poate lua decizii independente în unele subiecte pe teritoriul său suveran. Iar acest lucru cu siguranță nu înseamnă că ne îndepărtăm de negocieri. Dimpotrivă, Chișinăul a subliniat întotdeauna că dorim să rezolvăm problema transnistreană în mod pașnic la masa negocierilor... Deci nu ne îndepărtăm de negocieri...”, a spus Serebrean.

Comentând inițiativa de a organiza o reuniune în formatul 5+2, Serebrean a spus că Republica Moldova a acceptat propunerea președintelui în exercițiu al OSCE, Ian Borg, de a organiza o reuniune în formatul 1+1 la Valletta, sub auspiciile președinției OSCE.

„Din păcate, nu va fi posibilă convocarea formală sau informală a unui '5+2' acum, nu este realist. Dar suntem deschiși la această inițiativă”, a declarat vicepremierul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.05.20 12:21 Grigore
    Tiraspol trebue se uite despre format 5+2.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.