Economie

VLADIMIR BOLEA: UN SFERT DIN PIB-UL MOLDOVEI ESTE ASIGURAT DE AGRICULTURĂ, DAR ACEASTA NU ESTE LIMITA - EXISTĂ POTENȚIAL ȘI ESTE NECESARĂ O CREȘTERE

05 aprilie, 2023

În prezent, un sfert din PIB-ul Moldovei (24%) este format de agricultură, dar aceasta nu este limita, există potențial și este nevoie de creștere. Potrivit „INFOTAG”, viceprim-ministrul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat acest lucru miercuri, la deschiderea Forumului economic moldo-polonez de la Chișinău.

Potrivit lui Bolea, agricultura este „singurul sector economic din Moldova care are un astfel de potențial de dezvoltare pe mai multe niveluri”.

„Producem volume mari de materii prime, ceea ce înseamnă că avem potențialul de industrializare. Avem oportunități de dezvoltare pentru a satisface cererea internă și a exporta produse în același timp. Prin urmare, guvernul acordă o atenție deosebită agriculturii. Investiția înseamnă creștere economică. Banii fac bani”, a spus ministrul, subliniind că Moldova trebuie să atragă bani ieftini.

Totodată, Bolea consideră că este necesară reconsiderarea atitudinii față de investitori pe direcția dezvoltării reciproc avantajoase, cu accent deosebit pe industria zootehnică.

„Zootehnia presupune în primul rând dezvoltarea zonelor rurale. O fermă în sat înseamnă locuri de muncă, adică un nivel de trai stabil în sat. Vreau să subliniez că accentul pus pe producția de cereale, pe exportul acestora este unul dintre factorii care au dus la dispariția satelor din Moldova. În pofida faptului că 21% din populație este angajată în agricultură, o parte semnificativă sunt fermieri care încearcă să supraviețuiască, dar nu se ocupă de producție și creșterea profiturilor. Profitul și producția în zonele rurale este creșterea animalelor. Dezvoltarea sectorului va permite și extinderea gamei de cereale cultivate în Moldova”, a spus Bolea.

El a menționat că este necesară dezvoltarea - să se treacă de la producția și vânzarea de materii prime la prelucrarea și vânzarea produselor cu valoare sporită. Bolea a dat ca exemplu dezvoltarea vinificației.

„Înainte de 2012, Moldova producea de două ori mai mult vin decât în prezent, dar acum volumele mai mici generează venituri de două ori mai mari, datorită accentului pus pe calitate. Același principiu îl vom folosi în politica de dezvoltare a zootehniei”, a spus vicepremierul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.